Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд спростив видачу паспорта – що нового очікує на українців

Бюрократичні процедури більше не будуть перепоною для отримання паспорту

Фото: ДМС. Колаж: Pro Гроші

Кабмін спростив процедуру отримання паспорта, виготовленого раніше

Фото: ДМС. Колаж: Pro Гроші

28 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів було ухвалено Постанову № 1220 "Про внесення змін щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України".

Деталі повідомляє пресслужба на Урядовому порталі.

З початку повномасштабної війни в Україні чимало людей виїхали за кордон або довгий час знаходяться в окупації чи зоні активних бойових дій. В таких випадках виникає проблема з отриманням паспорта громадянина України і паспорта для виїзду за кордон, які було замовлено і виготовлено раніше.

Забрати документи стало набагато важче, в деяких конкретних ситуаціях – неможливо, оскільки видачу забезпечував лише той територіальний орган Державної міграційної служби, куди зверталася особа. Але Кабмін спростив процедуру, аби бюрократія не ставала на заваді українцям. Тож відтепер завершити оформлення документів може будь-який підрозділ ДМС, а забрати їх можливо в закордонній дипломатичній установі незалежно від місця реєстрації.

Це не всі нововведення станом на початок листопада. Кабінет Міністрів відновив змогу продовжувати термін дії паспортів для виїзду за кордон та вносити в них дані про дітей у консульських установах України. Така послуга була заборонена з 22 жовтня на підставі затверджених змін.

Українці зобов’язувалися платити 120 євро для виготовлення нового паспорта, але далеко не всі громадяни, які вимушено евакуювалися за кордон держави, мали змогу внести кошти. Наразі процедура продовження терміну дії документа надаватиметься безплатно, а результат надходитиме протягом одного робочого дня.

Зміни з 1 листопада у вартості оформлення паспортів

Листопад розпочався чинністю нових цін на термінове оформлення паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон. Вартість була утверджена 14 жовтня на засіданні уряду.

У разі необхідності отримати або замінити паспорт у формі ID-картки за 10 днів, особа має заплатити 496 грн, замість попередньої суми у розмірі 252 грн. Звичайне оформлення, що займає близько 20 робочих днів, не подорожчало – 126 грн, отримання першого паспорта також залишилося безплатним.

Також піднялася ціна документа для виїзду за кордон упродовж 7 днів – з 704 грн до 992 грн. Затвердили нову вартість проїзного документа біженця, а також оформлення та обмін посвідчення біженця – 452 грн і 336 грн відповідно. При цьому не варто забувати про окрему оплату бланка.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що військовим хочуть призначити нові виплати. Також ми повідомляли, як тепер продаватимуть деякі ліки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.