Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли повернемось до звичного життя? У Нацбанку назвали перспективи відновлення України

З'ясувалось, які галузі треба першочергово відновлювати після війни та які масштаби економічних втрат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Prо Гроші

Які галузі будуть відновлювати в 2023 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Prо Гроші

У Національному банку перерахували основні напрямкиекстреного відновлення у 2023 році, мета яких – розвиток енергонезалежної та динамічної економіки держави за стандартами Євросоюзу.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

"Враховуючи масштаби економічних втрат внаслідок повномасштабного нападу Росії, які обчислюються сотнями мільярдів доларів, Україна потребує реалізації масштабних планів відновлення в тісній співпраці з міжнародними кредиторами та донорами", – розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук на форумі 2023 IIF Central & Eastern Europe Economic Forum у Відні.

Ключові напрямки відновлення

  • енергетика;
  • житло;
  • розмінування;
  • критична соціальна інфраструктура;
  • допомога приватному бізнесу.

Що саме потребує відновлення

Наприклад, у секторі економіки слід відновити понад 400 об’єктів критичної інфраструктури після ракетних обстрілів та підвищити їхню стійкість до майбутніх атак.

У житловому секторі зруйновані понад 150 тис. житлових будинків, а оцінений збиток перевищує 55 млрд дол.

За словами заступника голови Нацбанку, процес розмінування може тривати понад 5 років, тому цей строк треба максимально скоротити.

У секторі критичної соціальної інфраструктури потребують відновлення дороги, мости, школи, лікарні, комунальні заклади та все необхідне для життя в населених пунктах.

У сфері приватного бізнесу прямі збитки за 2022 рік становлять 13 млрд дол., тоді як непрямі оцінюються майже у 33 млрд дол. Для відновлення необхідно підтримувати бізнес кредитами та грантами, на які потрібно більше коштів.

"Крім того, для швидшого та стійкішого зростання енергонезалежної та динамічнішої економіки відповідно до політики та стандартів ЄС потрібні реалізація регуляторних та структурних ініціатив для забезпечення ефективного управління та верховенства права, поліпшення бізнес-середовища й інвестиційного клімату та масштабна фінансова підтримка", – підсумував Ніколайчук.

Хто фінансуватиме відновлення

Як розповів Денис Шмигаль, для фінансування відновлення України залучатимуться кошти з кількох джерел, а саме:

  • конфісковані російські активи;
  • державний бюджет;
  • допомога міжнародних партнерів;
  • кошти донорів на платформі United24.

З яких міст почнеться відбудова в Україні

Раніше ми вже писали, що 18 житлових будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила Київської області відновлять у рамках платформи UNITED24. Вони будуть першими, з кого почнуть відбудову в Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії.

На платформі UNITED24 була зібрана більша частина суми, необхідна для відновлення. Кілька тижнів тому Уряд спрямував перші 465 мільйонів гривень, аби розпочати відбудову вже зараз.

Раніше ми писали про створення Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України, яке керуватиме процесом відбудови житла. Також повідомляли про те, в в Кабміні назвали суму, необхідну для відновлення України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.