Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли це непотрібний тягар: чи може спадкоємець відмовитися від прийняття спадщини в Україні

Все, що потрібно знати про порядок відмови від спадщини, та до яких правових наслідків слід бути готовими українцям

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Правила прийняття спадщини в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадщина не завжди є благом для українців, існують випадки коли вона стала непотрібним тягарем. Тоді українці можуть отримати частину спадкового майна, або взагалі відмовитись від отримання.

Про це йдеться на сайті "Я і Закон".

Законодавством України передбачена можливість відмови від спадщини, тобто право на спадкування здійснюється шляхом прийняття або неприйняття її спадкоємцями.

Варто зазначити, що спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитись від спадщини у період встановлений для її прийняття, а також існує можливість відкликати відмову протягом вказаного строку.

У статті №1270 Цивільного кодексу України передбачені наступні строки прийняття спадку:

  • з моменту відкриття спадщини у спадкоємців є шість місяців для її прийняття;
  • у випадках, коли права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, передбачений період у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Варто зазначити, що по закінченні цього строку частка у спадщині не збільшується якщо хтось зі спадкоємців відмовляється від спадщини на користь інших спадкоємців. У таких випадках особа, що отримала спадок, розпоряджається всім або частою майна, що вона отримала в порядку спадкування, шляхом відчуження її іншому спадкоємцеві за договором дарування, міни або купівлі-продажу.

Пунктом 3 постанови Кабінету міністрів України №164 від 28.02.2022 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" передбачена відстрочка максимум на чотири місяці для прийняття спадщини або відмови від її прийняття. Чинним законодавством не передбачено прийняття спадщини з будь-якими умовами чи із застереженнями, а отже відмова від отримання спадщини є безумовною і беззастережною.

Також спадкоємець за заповітом має право відмовитись від спадщини на користь іншої особи що вказана в заповіті. Проте, у випадку, якщо заповідач підпризначив спадкоємця особа, на ім’я якої складено заповіт, може відмовитись від прийняття спадщини лише на користь підпризначеного спадкоємця.

Також важливим є те, що відмовитись від спадщини можливо лише у повному обсязі. Спадкоємець не може прийняти одну частину майна, а від іншої частини відмовитись. Якщо спадкоємець отримав одну частину спадщини він вважається таким , що прийняв усю спадщину.

Для деяких категорій осіб існують особливі умови прийняття спадщини:

  • неповнолітня особа віком від 14 до 18 років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування;
  • батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування;
  • фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може відмовитися від прийняття спадщини за згодою піклувальника і органу опіки та піклування.

Заява про відмову від прийняття спадщини

У разі, якщо спадкоємець хоче відмовитись від спадщини, йому необхідно подати відповідну заяву до нотаріуса. Або уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, що стосується сільських населених пунктів.

Важливим нюансом є те, що заява про відмову від прийняття спадщини, складена від імені спадкоємця його представником, що діє на підставі довіреності, не приймається.

Які наслідки відмови від прийняття спадщини

Законодавством України передбачено такі норми:

  • якщо спадщину не прийняв один із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну. Крім випадків, якщо спадкоємець відмовився від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця, а також коли заповідач підпризначив іншого спадкоємця;
  • у разі відмови від прийняття спадщини усіма спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування отримують спадкоємці за законом почергово;
  • у випадку якщо на спадкоємця за заповітом, який відмовився від прийняття спадщини, було покладено заповідальний відказ, обов’язок за заповідальним відказом переходить до інших спадкоємців за заповітом, які прийняли спадщину, і розподіляється між ними порівну. Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом;
  • якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну, крім випадків, якщо спадкоємець відмовився від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця, а також коли заповідач підпризначив іншого спадкоємця.

Раніше ми розібрались, яке майно може отримати дитина, а також які правила отримання спадщини під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.