Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЗРК Skynex допоможуть закрити небо над Україною: яка ціна систем ППО від Німеччини

Україна зможе користуватися німецькими зенітно-ракетними комплексами вже у 2023 році

Фото: Rheinmetall, YouTube. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує ЗРК Skynex від Німеччини

Фото: Rheinmetall, YouTube. Колаж: Pro Гроші

Набагато раніше, ніж очікувалося, в Україні опиняться ЗРК Skynex, які випускає німецький концерн Rheinmetall. Це система протиповітряної оборони, яку обіцяли надати у 2024 році, втім очільник компанії заявив про постачання більш швидке.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal.

За словами голови Rheinmetall AG Арміна Паппергера, дві ЗРК Skynex опиняться на території нашої держави вже у поточному році, тож українські військові зможуть захистити небо від російських безпілотників, крилатих ракет і навіть вертольотів. Відомо, що вартість допомоги, яку оплатить уряд ФРН, становить 182 мільйони євро, тобто одна установка коштує близько 90,5 мільйона.

Зауважимо, окрім самих зенітно-ракетних комплексів, в Україну надійдуть також вантажівки, на яких монтуватимуть ППО. Один транспортний засіб обійдеться в 12 мільйонів доларів. До речі, ці установки Німеччина планувала свого часу використовувати на власні потреби, для закриття неба. Держава виділила на закупівлю 212 мільйонів доларів.

Чим вражає Skynex та на що здатен

Комплекс має досить невеликий радіус дії: максимальний радіус стрільби по цілях у повітрі – 3,5 км, по наземних цілях – 5 км. Всередині установка обладнана 35-мм гарматою Oerlikon Mk3, її скорострільність досягає 1 000 пострілів за хвилину. До того ж Skynex використовує систему бойового управління, яка дозволяє тримати зв'язок із датчиками та обладнанням. Зокрема радаром тактичного збору даних.

Для України важливе значення мають цілі, які здатна збивати установка. Серед доступних ворожих об’єктів – безпілотні літальні апарати, крилаті ракети окупантів, літаки та вертольоти. Гармата Oerlikon Mk3 особливо ефективна проти іранських безпілотників, які часто застосовує російська армія. Адже звичайні керовані ракетні снаряди не можуть з високою ефективністю впоратися з такими цілями.

Звісно, дві системи – це незначне посилення, бо для створення надійного захисту неба Україні потрібно набагато більше зенітно-ракетних комплексів різної дальності дії. Нагадаємо, Сполучені Штати Америки в рамках нової воєнної допомоги обіцяли відправити батареї ЗРК Patriot. Також до США приєдналися кілька держав Європейського Союзу, які на останній зустрічі формату "Рамштайн" домовилися спільно забезпечити Україну системами ППО.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує зброя для України за підсумком Рамштайну-9. Також ми повідомляли, скільки коштують безпілотники Jump 20 для України та в чому їхня особливість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.