Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інтернет буде завжди? Як обрати акумулятор для роутера і працювати без світла

З власного досвіду розповідаємо, як забезпечити безперебійну роботу інтернету під час відключень світла

Фото: Уніан, Pexels, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Акумулятор підійде не всім українцям

Фото: Уніан, Pexels, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла чи не найбільше завдають незручностей, якщо робота вимагає безперебійного доступу до інтернету. Якщо хороший ноутбук може витримати без підзарядки 6-8 годин, то з інтернетом все складніше.

Роутер без світла не працює, а мобільний інтернет часто відсутній через поганий зв’язок. Можна під'єднати роутер до павербанка, про це ми детально розповідали тут. Але якщо ви хочете більш надійний та довготривалий доступ до мережі, варто придивитись до інших варіантів.

Хорошою альтернативою, до того ж не по захмарній ціні, може стати акумуляторна батарея для безперебійного живлення, але купити її не так просто, а ще складніше визначити, чи допоможе це вам.


Далі оповідь вестиметься від першої особи.

Для мене акумулятор став справжнім рятівним кругом і дає працювати під час відключень світла до 6 годин поспіль (більше просто "не тягне" провайдер).

Але не поспішайте купувати акумулятор — він може бути абсолютно безкорисним у деяких випадках. Для початку вам треба перевірити, чи працює ваш провайдер під час відключень світла.

Як це зробити?

Річ у тім, що для роботи мережі провайдеру теж потрібна електроенергія для обладнання. У деяких провайдерів є прилади резервного живлення в окремих будинках.

Коли відключають світло, обладнання може працювати лише у тому випадку, якщо сам провайдер має акумулятори у вашому будинку чи ЖК.

Перевірити це можна дуже просто. По-перше, зателефонуйте вашому провайдеру у службу підтримки, назвіть адресу і спитайте, чи є резервне живлення для роботи обладнання під час відключень світла.

Якщо воно є — чудово, перевірку закінчено і можна переходити до наступного етапу. Якщо ні — не засмучуйтесь одразу. У моєму випадку техпідтримка помилилася. Так, обладнання у будинку не було, але потім виявилось, що наш будинок має спільний вузол із сусіднім, де якраз є потрібні акумулятори.

Щоб перевірити роботу інтернету без світла, можна взагалі не звертатися до провайдера, а зробити це самотужки. Коли зникне електроенергія, дістаньте LAN-кабель (кабель, який відповідає за домашній інтернет у вас у квартирі) з роутера і під’єднайте його до ноутбука, якщо є спеціальний роз’єм для цього.

Зачекайте декілька хвилин, і якщо ноутбук під'єднався до інтернету напряму від кабелю — вітаю, акумулятор буде вам в пригоді, адже провайдер працює навіть без світла.

Можете "роздати" WiFi з ноутбука, для цього увімкніть режим точки доступу, але це не дуже зручно, оскільки кабель зазвичай виводиться близько до підлоги, й комусь доведеться сидіти там з ноутбуком, щоб працювати.

Що потрібно далі?

Далі переходимо до вибору обладнання. Нам знадобиться: сама акумуляторна батарея, кабель "крокодил" (затискачі) із зарядкою або окремо затискачі та окремо зарядка, а також кабель-перехідник для роутера.

Почнемо з вибору акумулятора. Вони всі працюють за однаковим принципом і відрізняються лише ємністю (від цього залежить і ціна). Переверніть свій роутер і дізнайтеся його вольтаж, це буде написано на зворотному боці приладу.

Чим більше вольтаж — тим більше "тягне" прилад, також від цього залежить тип кабелю, який вам потрібно придбати.

З цією інформацією можете звернутися до продавців, якщо самостійно не розбираєтесь. Озвучте, скільки вольт має ваш роутер і який час він має працювати без світла — від цього залежатиме ємність акумулятора.

Мій роутер 12-вольтовий і на придбаному акумуляторі здатен працювати до 8 годин, але корисні з них мені лише 6, бо більше не витримує сам провайдер.

Кабель-перехідник для роутера теж беріть з урахуванням конкретного вольтажу.

Зарядка може йти у комплекті з батареєю або її доведеться докупити окремо. Вона повинна мати два затискачі, які кріпляться на відповідні місця на акумуляторі — червоний до червоного, а синій до синього (замість синього може бути сірий або інший колір, тож орієнтуйтесь на плюс та мінус).

Як під'єднати акумулятор?

Акумулятор під'єднуємо до зарядки "крокодилами" на плюс та мінус і вмикаємо в розетку. Кабель для роутера під'єднуємо до акумулятора (два кабелі живлення) на ті ж місця, що і зарядку, і приєднуємо до роутера замість звичайного блоку живлення.

Таким чином, коли вимкнеться світло, акумулятор автоматично перестане заряджатися від мережі й почне віддавати заряд роутеру. Вуаля, більше нічого робити не потрібно.

Виглядає це ось так:

Правильно підключений акумулятор та роутер
Правильно підключений акумулятор та роутер
Фото: Pro Гроші

Але раджу поспілкуватись з консультантом магазину, де ви купували акумулятор, з приводу того, чи можна його постійно тримати на зарядці. Якщо ні — заряджайте прилад, коли є світло, а потім від'єднуйте від мережі й під’єднуйте роутер після вимкнення електрики.

Працюватиме так само, просто доведеться зробити кілька зайвих рухів.

Що потрібно врахувати?

По-перше, цей спосіб підійде виключно для того, щоб у домі був WiFi під час відключень світла. Для зарядки ноутбука потужності не вистачить, тож не намагайтесь обтяжувати акумулятор зайвими пристроями.

По-друге, покваптеся із замовленням, бо знайти хороший акумулятор досить складно — доведеться пошукати на сайтах перепродажу або замовляти з-за кордону.

По-третє, зауважте, що WiFi працюватиме не вічно, навіть якщо акумулятор буде дуже потужним. Уявімо, що світло відключили не на 4, а на 6 годин через аварію, акумулятори провайдера працювали весь цей час, а коли ввімкнули світло, почали заряджатися.

Але світло ввімкнули лише на 3 години, а потім знову вимкнули, і за цей час прилади резервного живлення не встигли добре зарядитися, тож їх потужності не вистачить на стільки часу, на скільки в період планових відключень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які особливості портативних електростанцій треба враховувати, як обрати та скільки вони коштують. Також ми розповідали про те, як запустити котел за допомогою акумулятора і нагріти будинок, коли немає світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.