Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інфляція невпинно зростає та набирає обертів – НБУ пояснив причини

Пришвидшення інфляції стало можливим через суттєве зростання курсу долара і скорочення промислового виробництва

Колаж: Pro Гроші

Споживча інфляція пришвидшилася через нестабільність курсу валюти

Колаж: Pro Гроші

Прогнози стосовно рівня інфляції в Україні на кінець 2022-го і початок 2023-го років невтішні. НБУ оголосив зростання цін приблизно на 30%. Якщо порівняти показники у вересні та серпні, прогноз дійсно може здійснитися.

Про це йдеться в Макроекономічному й монетарному огляді НБУ, пише видання "Ліга. Фінанси".

Споживча інфляція справді пришвидшується: у серпні вона становила 23,8%, у вересні підвищилася до 24,4%. Ця прогресія до кінця поточного року може довести показник до 30-відсоткового рівня. Хоча в Національному банку запевняють, що з часом рівень інфляції впаде до 20% і стабілізується.

Цьому сприятиме покращення ситуації з постачанням деяких продуктів харчування, зокрема, овочів і фруктів. Поліпшенню допоможе відкриття морських портів та експорт зерна. Проте є чинники, які створюють негативні умови та не дозволяють інфляції знижуватися.

Найочевиднішими є війна та російська агресія. Від ціх факторів відштовхуються інші, такі як корекція курсу валют. До речі, саме офіційний курс долара до гривні спричинив максимально швидку інфляцію, яка у серпні встановила новий рекорд у єврозоні. Відбувся стрибок на 9,1% порівняно із серпнем минулого року.

Чинники, що впливають на ситуацію

Логічним продовженням цього стали обмеження постачання у магазини різних продуктів харчування, наприклад, м'яса, деяких круп, сезонних овочів тощо. Інфляція залежить і від збитків, які несе український бізнес, зокрема, промислове виробництво. На жаль, підприємства зазнали великих логістичних витрат, що зумовило скорочення виробництва і вирощування культур та товарів.

Це, в свою чергу, обмежувало експорт і скоротило імпорт. Влада не планує закуповувати товари, які не є максимально важливими для функціонування суспільства. Відсутність на полицях рису, бананів, цитрусових – чергова причина швидкої інфляції.

Одночасно з цим зростають ціни на алкогольні напої, що відбувається через збільшення витрат на виробництво, оскільки подорожчала енергія, сировина і тара. На що ніяк не вплинув ріст інфляції, то це на тарифи на комунальні послуги. Вони залишилися на минулорічному рівні, адже уряд заборонив підвищувати їх в умовах воєнного стану.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яким банкам не загрожує банкротство. Також ми повідомляли, що в Україні зникне один вид хлібу та деякі крупи.

Більше новин, що стосуються економічних прогнозів, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.