Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці отримають підвищені пенсії вже навесні – кого торкнуться зміни

Поетапного підвищення пенсій у 2023 році не буде, але деякі українці все одно можуть розраховувати на перегляд виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кому переархують пенсії у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перерахунок пенсій у 2023 році в Україні має відбутися вже у березні. Попри те, що Кабмін через війну відмовився від перерахунку майже усіх соціальних виплат, Єдине підвищення пенсій, яке має відбутися, – щорічне осучаснення.

Про це розповів колишній міністр соціальної політики Андрій Рева.

Як відбуватиметься перерахунок пенсій

За словами Реви ідея механізму осучаснення полягала в тому, щоб підвищувати пенсії навіть в умовах нульової інфляції (раніше виплати підвищували лише на рівень зростання цін). Залежність від інфляції у формулі осучаснення залишилася. Завдяки цьому, за розрахунками ексміністра, у 2023 році пенсії підвищать на 24%.

"Чим осучаснення відрізнялося від індексації? Індексація враховувала лише інфляцію. А якщо немає інфляції? Пенсії не переглядали. Тому у 2017 році з'явився механізм індексації, який враховував показник інфляції та зростання зарплат. Перші два роки враховувалися за попередній рік, опісля – за три попередні роки. Береться 50% інфляції та 50% зростання зарплати", – пояснив Андрій Рева.

Кому перерахують пенсії на весні

Втім, осучаснення пенсій не враховує різні надбавки (за стаж, вік). Зростання торкнеться лише розрахункового розміру виплат. Тобто, якщо осучаснення таки становитиме 24%, то при пенсії у 4166 грн. розмір виплат збільшиться на 1 тис. грн. Якщо ж розрахунковий розмір пенсії значно менший за мінімальну пенсію, індексація може таких пенсіонерів не торкнутися.

І ще один приклад: ваш розрахунковий розмір пенсії – 3 тис. грн. В рамках осучаснення у березні 2023 року виплата буде збільшена до 3720 грн.

Як зміняться умови виходу на пенсію у 2023 році

Деякі умови для виходу на заслужений відпочинок українцям змінили. Наприклад, збільшили кількість страхового стажу:

  • для виходу на пенсію у 60 років необхідно мати стаж у 30 років і більше;
  • люди зі стажем 20 років зможуть вийти на пенсію у 63 роки;
  • щоб вийти на пенсію у 65 років, достатньо мати 15 років стажу.

Раніше ми розповідали, як українцям отримати нове пенсійне посвідчення.Також ми писали, хто ще з українців може достроково вийти на пенсію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.