Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ігнорування мобілізаційного розпорядження – як покарають призовників

Розповідаємо, яке покарання чекає на призовників, які проігнорували мобілізаційне розпорядження

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Як покарають призовників за ігнорування мобілізаційного розпорядження

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть вручати повістки перед проходженням військово-лікарської комісії та після. У другому випадку це документ у формі мобілізаційного розпорядження. Однак, яке покарання понесе призовник, якщо проігнорувати такий документ?

Про це повідомляє портал "Безоплатної правової допомоги".

Покарання за ігнорування мобілізаційного розпорядження

Таке розпорядження вручають, якщо людина пройшла медкомісію і визнана придатною для військової служби. Після отримання такого документа потрібно обов’язково з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації.

Однак, якщо проігнорувати таку повістку, може настати кримінальна відповідальність, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років. При цьому рішення про кримінальну відповідальність має ухвалити суд.

Хто має право вручати повістки та де саме

Оскільки в українському законодавстві немає певного переліку місць, де можуть вручати повістки, отримати такий документ призовники можуть в будь-якому громадському місці.

Вручати повістки можуть:

  • працівники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств;
  • посадові особи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • керівники ЖЕКу, ОСББ.

Коли можна відмовитися від повістки

Якщо після перевірки документів представник ТЦК збирається виписати людині повістку, треба повідомити йому про те, де особа вже перебуває на обліку. Це потрібно для того, щоб наголосити, що запрошувати людину можуть тільки до того ТЦК, де вона стоїть на обліку.

У випадку, якщо представник іншого ТЦК наполягає на відвідуванні іншого військкомату, людина може відмовитися від такої повістки обґрунтувавши це тим, що вона не перебуває там на обліку.

За якими правилами роботодавець може вручати повістки

Відповідно до постанови №1487, роботодавець може вручати повістки своїм підлеглим, але за умови отримання відповідного розпорядження від начальника ТЦК. Також роботодавець повинен:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення військовозобов'язаного, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;
  • вручити військовозобов'язаному повістку про явку за викликом до ТЦК;
  • письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з-поміж військовозобов'язаних, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям військовозобов'язаного до відповідного ТЦК.

Раніше ми розповідали, в кого є право служити за місцем проживання. Також ми писали, чи можна оскаржити рішення ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.