Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

А так можна було? Чи справді видачу повістки можна анулювати

Розповідаємо, про що потрібно знати кожному українцю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пілся вручення повістки призовник має обов'язково з'явитися до ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже більше року триває загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. Усім чоловікам у віці від 18 до 60 років видають повістки, адже вони вважаються військовозобов'язаними. Анулювати повістку після вручення вже не вдасться, однак громадяни можуть відмовитися отримувати такий документ..

Про це розповіла у своєму YouTube-каналі адвокат Вікторія Кравченко.

За її словами, взагалі такого поняття, як анулювати повістку — не існує. Адже повістка – лише вимога до громадянина з'явитися у певний Територіальний центр комплектування і соцпідтримки (до військкомату).

"Якщо ж ви заброньована особа за певним підприємством або маєте встановлене законом відтермінування від мобілізації, ви маєте право при врученні повістки відмовитися від її отримання. При цьому на місці зафіксувати підстави для відмови від вручення документа, щоб уникнути в майбутньому додаткових і зайвих розбірок", – розповіла вона.

Також громадяни можуть відмовитися від отримання повістки, пояснивши військовим чи правоохоронцям, що маєте, наприклад, законне право на відтермінування від військової служби. ви можете відмовитися від її отримання.

Ще відмовитися від повістки можна, якщо був порушений порядок вручення документа:

  • повістка була неправильно заповнена
  • виписана на іншу особу
  • у повістці не вказані її реквізити.

За словами Вікторії Кравченко, призовникам потрібно обов'язково фіксувати підстави для відмови від отримання повістки.

Чи достатньо в Україні мотивованих чоловіків

На думку військового пілота-інструктора Романа Світана, Україна має достатню кількість мотивованих та профпридатних чоловіків, аби перемогти ворога у затяжній війні.

Він назвав п’ять категорій людей, які підпадають під визначення мотивованих та профпридатних, однак, не всіх їх зараз мобілізують.

"Перший пласт: у нас зараз зупинено призов на строкову службу. Це люди, імовірні військовослужбовці, так би мовити, від 18 до 27 років, які не можуть брати участь у бойових діях. Ні під мобілізацію вони не підпадають, і вони не підпадають під термінову службу, оскільки зараз зупинено термінову службу. Є лише один механізм – під контрактну армію. Я у 17 років закінчив школу, одразу вступив до Чернігівського льотного училища. У 18 років я вже літав на винищувачі сам, потім навчався. І в 27 я вже був командиром ланки, у мене в підпорядкуванні було чотири винищувачі. Виходить, цей ті найкращі, той драйв – повністю виключений у нас зараз", – пояснив він.

На думку Світана, не усі громадяни погоджуються служити за контрактом – там багато вимог та моментів, і виходить, що багато людей не мобілізуються. Таким чином, наголосив військовий, варто скасувати заборони на строкову службу, провести призов та ротацію тих, хто вже служить, а також потім ними можна буде замінювати тих, кого наберуть зараз.

Раніше ми розповідали, хто зараз найнеобхідніший на фронті. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.