Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хліб у країнах Європи подорожчав на 18% за рік – Євростат

Через повномасштабне вторгненя Росії в Україну значно знизився експорт зерна у Європу

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Як змінились ціни на продукти в Європі

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

В Європі за останній рік значно зросли ціни на продукти, зокрема хліб – через повномасштабне російське вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Євростат.

"Хліб, овочі, м'ясо – ці продукти подорожчали. Особливо різко зросли ціни на олію та жири, але такі важливі продукти харчування, як хліб, також значно подорожчали. Особливо це пов’язано з російським вторгненням в Україну, яке значно порушило світові ринки, оскільки Росія та Україна були основними експортерами зерна, пшениці, кукурудзи, олійних культур (зокрема соняшнику) та добрив", – зазначають у Євростати.

У серпні 2022 року ціна на хліб в ЄС була в середньому на 18% вищою, ніж у серпні 2021 року. Це величезне зростання порівняно з серпнем 2021 року, коли ціна на хліб була в середньому на 3% вищою, ніж у серпні 2020 року.

Місячні дані також демонструють значне зростання загальної інфляції, хоча й не таке велике (від +3% до +10%).

Як пише Євростат, деякі країни постраждали набагато більше, ніж інші. Найвищі середні темпи зміни цін на хліб зафіксовано в Угорщині (+66% у серпні 2022 року), за нею йдуть Литва (+33%), Естонія та Словаччина (обидві +32%).

Водночас найнижчий середній темп зміни цін на хліб зафіксовано у Франції (+8% у серпні 2022 року), Нідерландах та Люксембурзі (обидві +10%).

Нагадаємо, у Мінагрополітики України прогнозують, що до кінця року врожай зернових та олійних культур становитиме близько 67 млн тонн.

Також ми детально розбирали, що сталося з вартістю пшениці, та що буде з нашим зерном та його експортом за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.