Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головне нововведення листопада – що зміниться для кожного українця

Листопад принесе українцям багато нових та цікавих змін – чого слід очікувати вже зовсім скоро

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для українців у листопаді

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У листопаді на українців чекає чимало змін, тому люди повинні знати, до чого їм готуватись вже незабаром.

Сайт Pro Гроші розповідає, яке важливе нововведення чекає на українців у листопаді.

Головне нововведення листопада

Зміни будуть відбуватись у медичній сфері. Зокрема посилиться контроль аптек з ліцензією на відпуск наркотичних (психотропних) препаратів. Щоб мати змогу продавати такі лікарські засоби, закладам необхідно зареєструватися в ЕСОЗ (Електронна система охорони здоров’я). Також запрацює другий етап впровадження електронного рецепта на наркотичні препарати.

Як працюватиме електронний рецепт

Коли пацієнт отримуватиме такий рецепт, йому на номер телефону буде приходити повідомлення з унікальним номером і кодом погашення. Ці дані необхідно буде передавати фармацевту в аптечному закладі, щоб він мав право відпустити на руки препарати такого роду.

Другий етап впровадження електронного рецепту буде розповсюджуватись лише на препарати наркотичного (психотропного) характеру. Це допоможе спростити доступ до таких лікарняних засобів пацієнтам, яким необхідне складне лікування.

Також це буде поштовхом до цифровізації медичної сфери – контролювати відпуск рецептурних ліків стане набагато простіше та якісніше, а Україна стане ще на крок ближче до євроінтеграції. Розпочати третій етап впровадження електронного рецепту планується вже у 2023 році.

Яке головне нововведення відбулось у жовтні

Важливою подією для українців було підвищення мінімальної зарплати в Україні, з 1 жовтня вона становить 6 700 грн. Такий показник зберігатиметься протягом всього наступного року.

Внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати, в Україні зросли і інші показники. Так, пенсіонери віком 65 років і більше, які не працюють та мають страховий стаж (чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років), отримують пенсії мінімум 2 680 грн.

З жовтня збільшились не лише зарплати та пенсії, а ще й сума Єдиного соціального внеску. Тепер мінімальний ЄСВ становить 1 474 грн, раніше потрібно було сплачувати щонайменше 1 430 грн.

Раніше ми розповідали, яке нововведення затвердили в Україні щодо закордонних паспортів. Також ми писали, що означає державне регулювання цін на ліки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.