Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газовий шантаж Путіна провалився: що врятувало Європу від "замерзання"

З'ясувалось, чому Москві не вдалося втілити свій план із "замерзання" країн Євросоюзу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому Путін програв газову війну Європі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну Росії проти України, м’яка погода цієї зими та відсутність сильних морозів допомогли Європі уникнути енергетичних загроз, якими лякала країна-агресор.

Про це йдеться у матеріалі журналістів видання Politiсo.

Згідно з нещодавно оприлюдненою оцінкою Європейської комісії, країни ЄС вдало, без особливих труднощів, пережили цю зиму, оскільки життєво важливі газові сховища були заповнені більш ніж наполовину.

Погрози диктатора провалились

Попри недолугі зусилля президента Росії Володимира Путіна змусити Європу замерзнути, припинивши подачу блакитного палива, європейські економіки зможуть пережити навіть найхолодніші періоди без серйозної шкоди. Зараз вже зрозуміло, що до зими 2024 року вдасться зробити такі самі запаси газу, аби не замерзнути.

Яка ситуація очікується в березні 2023 року

За інформацією аналітиків, завдяки м’якій зимі, збільшенню імпорту природного газу, а також значного зменшення його споживання, до кінця березня 2023 року в європейських сховищах має залишитись понад 50 мільярдів кубометрів газу.

Європейська комісарка у сфері енергетики Кадрі Сімсон заявила, що позитивні цифри й оптимістичні прогнози свідчать про те, що Європа виграла першу битву в "енергетичній війні" з Росією.

Найгірший сценарій, який загрожує Україні

Остаточно зупинити роботу усієї ГТС російським військам точно не вдасться, через те що газотранспортна система диверсифікована значно краще, ніж електричні мережі.

Звісно, без газу можуть залишитися цілі села і навіть міста або регіони, але тільки у тому випадку, якщо російські літаки вдарять по магістральних газогонах. Так, якщо ворожа ракета чи снаряд поцілить у газову мережу, то можуть виникнути складнощі з проведенням відновлювальних робіт на таких газових об'єктах:

  • газові свердловини;
  • газові сховища;
  • магістральні газогони;
  • газогони великого діаметра;
  • споживацька мережа низького тиску.

При цьому постачання можна відновити вже за добу після обстрілів.

Росія продовжує втрачати доходи

Поки у РФ точиться політична боротьба, країна-агресор через війну проти України та міжнародні санкції продовжує втрачати свої колись мільярдні заробітки від нафти й газу. Так, у січні 2023 року щомісячні доходи бюджету РФ скоротилися до найнижчого рівня з серпня 2020.

Втім, у лютому Росія розраховує збільшити експорт дизельного пального, щоб впоратися з ембарго ЄС, обмеженням цін та нестачею танкерів.

Водночас у Мінфіні США пояснили, що світові енергетичні ринки залишаються добре забезпеченими, а публічні звіти вказують на те, що імпортери нафти, такі як Китай та Індія, використовували цінову стелю, щоб "укласти вигідні угоди" на російську нафту.

Раніше ми писали про те, що в Росії вигадали, як ще можна тероризувати світ, окрім газового шантажу. Нагадаємо, Україні, навіть попри війну, вдалося налагодити імпорт газу з Європи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.