Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд оголосив війну чорним експортерам зерна: що може допомогти чесним аграріям

Розповідаємо, як держава бореться з тіньовим експортом українського зерна та як це допоможе чесним трейдерам

Фото: Pexels

Україна бореться з тіньовими експортерами зерна

Фото: Pexels

В Україні досі існує тіньовий агроекспорт зерна, через що держава несе значні фінансові збитки, а також страждають чесні агротрейдери та аграрії. В рамках боротьби з нечесними трейдерами, які здійснюють експорт зерна за готівку, в дунайських портах останні декілька тижнів тривають облави. А у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №10169, згідно з яким пропонують розширити підстави для відмови у митному оформленні експорту зерна.

Про це розповів Ярослав Железняк в інтерв'ю порталу Latifundist.

За словами нардепа, боротьба з сірим ринком є спільною метою влади та білого бізнесу. Він виділяє дві основні проблеми:

  • компанії, які з'являються з повітря та не сплачують ніяких податків за експорт зерна;
  • чорні експортери, які не повертають валютну виручку та забирають місця у чесних, що її повертають та платять податки.

"Повернемося на рік назад, коли була створена ТСК з економічної безпеки, яка, зокрема, і мала боротися з сірим експортом. Ми провели 5 чи 6 засідань, аби зрозуміти, чому в теорії все має нормально працювати, а на практиці — чомусь все не так", — розповів Ярослав Железняк.

Він також пояснив, як працює такий ринок. За його словами, коли податкова отримує попередню митну декларацію, бачить що там все погано і компанія нічого не має, вона відправляє на відпрацювання БЕБ. У митниці є дні, щоб провести огляд, знайти директора, спитати, де взяли зерно.

"Але митниця по якихось субʼєктах забувала провести перевірку. Або передавала на БЕБ, а той вже нічого не робив. У більшості випадків це перетворювалось на неправомірну вигоду для митників чи БЕБівців", — переконаний нардеп.

Основні завдання нового законопроєкту

Для того, щоб змінити ситуацію, що склалася, податкова написала текст законопроєкту, який обговорили разом з Мінагро та з асоціаціями.

"Зрозуміло, що податкова хоче більше повноважень, а бізнес — зменшення тиску. Вийшов текст, який, я підкреслюю, не є фінальним. Якщо його не погодять бізнес-асоціації, я не буду за нього голосувати. Але це вже спонукало до дискусій", — повідомив Ярослав Железняк.

Він також виділив дві основні ідеї перемовин на засіданні Кабміну:

  • відшкодування ПДВ не буде відбуватися, якщо немає повернення валютної виручки;
  • чи може експортувати не платник ПДВ, в Кабміні переконані, що це може робити лише платник.

Підбиваючи підсумки, нардеп припустив, що історія з кешем не стільки про податки, а про очищення системи в цілому. Але це довгий процес, який потроху відбувається.

Раніше ми писали про те, як росіяни вивозять соняшник з Маріуполя, а також що відбувалося на аграрному ринку та як змінилися ціни на зернові культури.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.