Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Експорт агропродукції: які фактори впливають на формування ринкової ціни в Україні

Нардеп розповів, що впливає на на формування ринкової ціни агропродукції в Україні

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Що впливає на формування ринкової ціни зерна в Україні

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

За два місяці роботи "зернових коридорів" через морські порти Україні вдалося вивезти понад 5 млн тонн збіжжя.

Про це розповів народний депутат України від політичної партії "За майбутнє", член Аграрного комітету ВРУ Сергій Лабазюк.

"Часткове розблокування портів дає змогу отримати аграріям виторг, відповідно – забезпечити посівні роботи та всі інші процеси агровиробництва. Плюс завдяки коридорам Україна вивозить те зерно, яке практично стояло – з півдня та сходу України", – написав він у Facebook.

Він також наголосив, що на світових ринках ціна велика. Проте на території України маємо додаткові витрати на логістику: втричі піднялася ціна на відвантаження та перевалку в порту, піднялась і вартість Ж/Д перевезень.

"До всього, на формування внутрішньої ціни зараз впливають перевага пропозиції над попитом та спекуляції трейдерів. До війни вони заробляли 3-5 доларів, зараз через збільшення ризиків – 40-50 доларів за тонну. До прикладу, аграрій сьогодні вирощує кукурудзу собівартістю в 7 тис. грн. З причини здорожчання логістичних витрат він змушений продавати продукцію за 5 тис. грн", – заявив Лабазюк.

Тому, за словами нардепа, сьогодні перед вітчизняним агросектором стоять два основних завдання: прискорити вивезення та отримати справедливої, ринкової ціни на агропродукцію.

"Так, ми маємо позитивну динаміку роботи "зернових коридорів". Проте сьогодні важливо вирішити питання з цінами. Тому в такій ситуації держава має врегулювати ціноутворення трейдерів та перевізників, аби не допустити зменшення об’єму на наступний рік", – додав він.

Експорт українського зерна

За два місяці роботи "зернової угоди" з України вивезли понад 5,5 млн тонн аграрної продукції. Таким чином вдалося практично вийти на показники довоєнного експорту зерна.

З трьох портів, які працюють в рамках зернової ініціативи, вже відправили близько 250 суден в різні країни. Темпи експорту зерна вдасться відновити вже в найближчому місяці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.