Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Экспорт українського зерна: в ЄС визначилися, як відновити співпрацю

У Європейському Союзі підготували угоду для п'яти країн, які раніше в односторонньому порядку заборонили транзит українського зерна через свої території

Фото: УНІАН, Колаж: Pro Гроші

Пять країн ЄС чекають на поновлення співпраці з Україною щодо транзиту зерна

Фото: УНІАН, Колаж: Pro Гроші

Європейський Союз запропонував урядам Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини зняти заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України в обмін на грошову підтримку.

Про це стало відомо з повідомлення на сайті генерального директорату Єврокомісії з розвитку сільського господарства.

Розмір та умови фінансової підтримки залишилися без змін: країнам виділять 100 мільйонів євро, які спрямують на підтримку фермерів, що займаються виробництвом зернових та олійних культур у вищезгаданих країнах. Гроші розподілять наступним чином:

  • Болгарія отримає 9,77 мільйона євро.
  • Угорщина – 15,93 млн.
  • Польща – 39,33 млн.
  • Румунія – 29,73 млн.
  • Словаччині – 5,24 млн євро.

"Це допоможе країнам-членам, що межують з Україною, частково компенсувати проблеми, пов'язані з логістичними перешкодами, що виникають внаслідок імпорту певних агропродовольчих товарів з України", – йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Очікується, що після отримання фінансування п'ять країн-членів Європейського Союзу відмовляться від односторонніх заходів щодо заборони імпорту пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику, а також будь-яких інших продуктів, що надходять з України.

За попередніми даними, усі умови будуть схвалені на наступному засіданні спеціального комітету з питань спільної організації сільськогосподарських ринків, потім рішення з'явиться в Офіційному журналі Євросоюзу. Угода набуде чинності наступного дня після публікації.

Збитки від зернової блокади

Внаслідок заборони на експорт зерна суходільними маршрутами через Східну Європу збитки нашої держави на кінець квітня, за попередніми оцінками, становили майже 200 мільйонів доларів. Однак, за словами заступника голови Нацбанку Сергія Ніколайчука, реальні втрати можуть бути набагато вищими.

"Ми прекрасно розуміємо, що є певні ризики, пов'язані як з можливістю пролонгації цих санкцій сусідніми країнами, так і з ще більшими ускладненнями роботи зернового коридору", — зазначив він.

Раніше ми розповідали, що країни ЄС відмовилися не тільки від українського зерна. Також ми писали, що означає для України блокуюче мито, яке запроваджує Туреччина.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.