Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї під виглядом ДТЕК маніпулюють українцями у соцмережах – як захиститися

Зловмисники хочуть вплинути на настрої у суспільстві через створення фейкових каналів комунікації

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

ДТЕК попереджає про нову шахрайську схему

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Про чергові способи обману та маніпуляції повідомила компанія "ДТЕК Київські електромережі". На офіційній сторінці у Telegram-каналі з'явилася інформація щодо створення росіянами десятків фейкових сторінок і ботів, які використовують назву компанії та не мають жодного відношення до неї.

Деталі розповіла пресслужба ДТЕК.

Українці можуть зіткнутися з інформаційно-психологічними операціями (ІПСО). Це поняття, яке означає спроби психологічного тиску, маніпуляції та залякування для зміни настрою у суспільстві. ІПСО застосовують у мирний і воєнний час, а в умовах сьогодення, під час повномасштабної війни, росіяни ведуть бої не лише на фронті, але й воюють у тилу, поширюючи дезінформацію, пропаганду, кібератаки, диверсії тощо. Основною метою подібних ІПСО є деморалізація та паніка.

Як уточнили у "ДТЕК Київські електромережі", у Telegram створили десятки несправжніх каналів і чат-ботів, які використовують назву компанії, щоб набрати якомога більше підписників і за допомогою неправдивої інформації маніпулювати їхніми думками та свідомістю, за потреби – сіяти паніку. Таких чатів є десятки, проте пресслужба вказала лише кілька варіантів, зокрема:

  • https://t.me/DTEKKyivskelectromerezhibot;
  • https://t me/dtek_svitlo;
  • https://t.me/DTEKinfo;
  • @workdonbass_bot.

"Не маючи жодних шансів проти ЗСУ та українських енергетиків, російські терористи розгорнули кампанії з дезінформації", – наголосили в компанії.

Користувачів соціальних мереж закликали не довіряти цим каналам, не поширювати інформацію, опубліковану там, не цитувати її та взагалі не контактувати з чатами, адже єдине офіційне джерело ДТЕК має синю галочку, що свідчить про авторизацію та високий рівень довіри. "Ми щоденно публікуємо офіційну інформацію про ситуацію з енергопостачанням, про екстрені та стабілізаційні відключення", – зауважила пресслужба.

Енергетичне шахрайство в дії

Зловмисники користуються можливостями месенджера і створюють під виглядом чат-ботів фейкові канали інформації, щоб не лише обманювати населення, але й отримати доступ до їхніх особистих даних. Про подібні афери розповіла компанія YASNO. Розуміючи потребу громадян знати про відключення електроенергії, аферисти обіцяють надати доступ до зручних сповіщень про обмеження.

Але для користування послугою спочатку потрібно поділитися номером телефону та кодом доступу. Одразу зрозуміло, що нічим хорошим це не закінчиться. Як повідомив мешканець Києва, він не запідозрив погане, тож надав особисті дані. Після цього шахраї намагалися зламати його акаунт.

"Шахраї вирішили скористатися цілеспрямованими атаками на енергетичну інфраструктуру: створили власні чат-боти, одягнули маску YASNO та намагаються дістати особисті дані населення", – попередила компанія.

Щоб убезпечити себе, намагайтеся не переходити за сумнівними посиланнями, особливо якщо вас просять оприлюднити будь-яку конфіденційну інформацію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахраї маніпулюють високими цінами на АЗС. Також ми повідомляли, що у YASNO попередили про атаку шахраїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.