Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї дісталися Starlink — про що потрібно знати українцям

Розповідаємо, як українцям не натрапити на шахраїв при купівлі Starlink

Фото: Униан. Коллаж: Pro Гроші

Як наживаються шахраї, продаючи Starlink

Фото: Униан. Коллаж: Pro Гроші

Здається, шахраїв ніщо не зупинить у спробах обдурити довірливих людей та нажитися на їхніх проблемах. Ось і тепер несумлінні особи знайшли спосіб заробити на українцях, які купують обладнання Starlink.

Як українці "обпікаються", купуючи Starlink

Виявляється, що в деяких європейських країнах терміналом Starlink можна користуватися, наприклад, лише місяць, потім повернути обладнання та заплатити за це 1 євро. Ця послуга досить популярна в Італії та Франції, оскільки дозволяє людям заощадити на дорогій покупці.

Шахраям така послуга теж припала до душі: вони купують термінали Starkink за 1 євро з післяоплатою та перепродують українцям за десятки тисяч гривень.

Проблема полягає в тому, що повну ціну за користування Starlink змушений оплачувати новий власник, який реєструє пристрій на себе. Через місяць з нього вимагатимуть сплатити 479 євро, щоб продовжити користуватися інтернетом. Таким чином, шахрай витрачає лише 1 євро та отримує прибуток до 50 000 грн.

Як перевірити покупку

Наголошується, що на українських сайтах є багато оголошень, де людям пропонують Starlink з усім необхідним обладнанням. Але перевірити, як і де був придбаний термінал, дуже складно.

Перед покупкою, звичайно, можна попросити чек у продавця або переглянути історію оплат вже після. Однак, якщо ви відмовитеся від оплати 479 євро, обладнання заблокують і воно не працюватиме.

Як Starlink допомагає Україні у війні з Росією

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, за допомогою Starlink українські фахівці відновлюють зв'язки на деокупованих територіях, де росіяни пошкодили мобільні вежі та оптичні кабелі.

Також обладнання дуже важливе для відновлення основних послуг після російських ракетних атак.

"За допомогою Starlink ми швидко відновили зв'язок у критичних областях", — зазначив Федоров у Twitter після масованого ракетного обстрілу в жовтні.

Крім того, наявність Starlink в Україні дає величезну перевагу над супротивником у плані зв'язку та комунікацій.

"Українські Збройні Сили використовують його для зв'язку, наприклад, між штабом та військами на місцях", – каже дослідниця оборонних досліджень у Королівському коледжі Лондона Марина Мирон.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чому українцям скоро стане простіше ввозити в країну обладнання супутникового інтернету Starlink. Також ми писали, як правильно підключати генератор, уникнувши серйозних проблем.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.