Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за житло: як правильно фіксувати руйнування будинку, аби отримати гроші

Варто намагатися зробити фото або відео хорошої якості, а також коментувати все те, що ви бачите на місці

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати гроші за зруйноване житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців через повномасштабне вторгнення втратили житло. Воно зруйнувалося внаслідок бойових дій. Громадяни можуть подати заявку на компенсацію, аби отримати гроші. Однак для цього треба виконати ряд дій. Одне з них – правильно зафіксувати руйнування житла.

Про це пише Мінреінтеграції.

Подати заяву на компенсацію ви можете на порталі "Дія" або через Центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса.

Як зафіксувати пошкодження житла:

  • Намагайтеся зробити фото або відео хорошої якості, за можливості попередньо увімкніть на телефоні геолокацію.
  • Під час знімання прокоментуйте своє місцеперебування, дату, час, деталі пошкодження (за можливості зафіксуйте відомості від третіх осіб, які попередньо мають представитися).
  • Фіксуйте руйнування великим і малим планом, знімайте всі зовнішні та внутрішні пошкодження. Покажіть прилеглу територію й об’єкти, які знаходяться поруч.
  • Збережіть відзняте у первинному вигляді: без використання графічних редакторів, написів тощо.
  • Зробіть копії результатів знімання та збережіть їх на різних носіях: флешці, файлообміннику тощо.

Жителі окупованих територій не можуть довести, що залишилися без житла

Раніше ми вже писали про те, що наразі держава обіцяє компенсацію українцям за зруйновані будинки. Однак, що робити, якщо ваше житло знаходиться на тій території, яка наразі тимчасово окупована.

За словами голови адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвоката Ростислава Кравця, на сьогодні це питання не актуальне. Він стверджує, що треба запастися терпінням, адже навіть якщо ви надасте якісь свідчення своїх знайомих чи друзів, які там проживають, додасте фото та відео, то комісія може взяти це до уваги, однак навряд чи щось вийде, адже саме житло вони перевірити не зможуть.

Експерт пояснює, що ви можете звернутися до суду у такому випадку. Однак навіть такі дії не принесуть поки ніякого результату, а тому не варто на це поки витрачати гроші та нерви. Саме відшкодування на сьогодні не відбувається, і закону такого ще поки немає.

Коли він (закон) вступить в дію, то тоді держава повинна буде усунути цю прогалину з житлом на окупованих територіях та розв'язати це питання, як давати компенсацію тим особам, чиє житло залишилося на непідконтрольній Україні території. А поки варто чекати змін та готувати докази.

Детальніше про цю ситуацію ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, кому з українців можуть призначити додаткові виплати через війну. Також ми розповідали, як українці купували житло під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.