Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога на дитину від держави: як швидко оформити виплати в "Дії"

Наразі доступна можливість записатися на бета-тестування, щоб випробувати послугу

Фото: Unsplash, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Допомога на дітей на порталі Дія

Фото: Unsplash, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Українці поступово звикають до можливостей, які надає портал і додаток "Дія". Зокрема дуже зручно подавати заявки на отримання різних соціальних виплат, що звільняє громадян від особистої присутності у відділеннях відомств.

Про це пише пресслужба Міністерства соціальної політики.

Відтепер з’явилася можливість для сімей з дітьми оформити виплати від держави. Щоправда, послуга знаходиться на етапі тестування, тож спершу охочим доєднатися варто перейти за посиланням і стати учасником бета-тесту. Як зауважують у Міністерстві, щоб мати змогу отримувати грошову допомогу, сім’я повинна належати до однієї з визначених категорій.

Від цього залежить, яку суму будуть виплачувати українцям. Категорії та розмір допомоги наступні:

  • особи, які усиновили дитину – 10 320 грн нараховують одразу, а протягом наступних трьох років щомісячно виплачують 860 грн;
  • люди, які доглядають за хворою дитиною – 4 544 грн (до 6 років) або 5 666 грн (від 6 до 18 років);
  • одинокі матері чи батьки, які не перебувають у шлюбі – 2 272 грн (до 6 років), 2 833 грн (від 6 до 18 років).

"Продовжуємо забезпечувати цифрову безбар’єрність. Від сьогодні можна записатись на бета-тест сервісів сім'ям з дітьми на порталі Дія. Після успішного тестування окремі категорії батьків з дітьми зможуть подати заяву на отримання соціальних виплат від держави швидко, зручно та в будь-який час доби", – уточнила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Виплати на дітей та всиновлення під час війни

Українці також можуть отримувати щомісячні виплати у вигляді грошової допомоги на виховання дитини. Йдеться про 2 100 грн, цю суму встановили ще 1 квітня 2019 року. Зауважимо, що кошти нараховують лише до шестирічного віку дитини, проте подати заявку на фінансове забезпечення можна в будь-який віковий проміжок (навіть якщо вже виповнилося 3, 4 чи 5 років). Розмір допомоги у 2023 році збільшувати не планують.

Громадяни також можуть встановити тимчасове опікунство над дитиною, якщо вона опинилася без батьків. Під час війни процедуру значно спростили, а сама форма опіки має назву "Тимчасове влаштування". Нею дозволяють скористатися лише повним сім’ям (чоловіку та дружині) або людям в родинних стосунках.

Для оформлення опікунства варто звернутися до служби у справах дітей та надати повний пакет документів, який включає заяву, копію паспорта, документи про сімейні зв’язки, довідки від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку, довідку про наявність чи відсутність судимості.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 вражаючих винаходів, створених дітьми. Також ми повідомляли, де українським біженцям збільшили виплати на дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.