Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доплати військовим у 2023 році: у Верховній Раді озвучили нові суми виплат

Українським військовослужбовцям озвучили нові суми доплат у воєнний час, які можуть запровадити у 2023 році

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українських військових з'являться нові доплати під час війни

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилася альтернатива законопроєкту щодо повернення доплат військовим у 30 тисяч гривень. Так, крім винагороди за виконання бойових та спеціальних завдань, депутати хочуть запровадити доплати для строковиків, курсантів та інструкторів.

Відповідний законопроєкт №9342 вже з'явився на сайті Верховної Ради.

Документ передбачає, що:

  • під час воєнного стану військовослужбовці щомісячно отримуватимуть додаткову виплату від 30 тисяч гривень до 100 тисяч, пропорційно до часу виконання бойових (спеціальних) завдань у порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів;
  • строковикам виплачуватимуть 6 тисяч гривень на місяць пропорційно до часу проходження військової служби;
  • фінансова доплата курсантів становитиме 2 350 гривень щомісяця;
  • розмір додаткової винагороди для інструкторів залежатиме від рівня, інтенсивності та напрямів підготовки (від 10 тисяч гривень до 30 тисяч), який визначається керівниками сектору безпеки та оборони України;
  • ще 6 тисяч гривень хочуть виплачувати армійцям з травмами (поранення, контузія, каліцтво), якщо травми були отримані ними під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження командира під час тимчасової непридатності до військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що мета законопроєкту – законодавче врегулювання питань виплати щомісячної додаткової винагороди під час дії воєнного стану військовослужбовцям, а також:

  • військовослужбовцям строкової військової служби;
  • курсантам вищих військових навчальних закладів;
  • курсантам вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки/кафедри військової підготовки.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, аби втілити норми, прописані у законопроєкті, з держбюджету потрібно виділити майже 10 мільярдів гривень.

"У 2023 році це 1,9 млрд грн до кінця року, але це без урахування доплати інструкторам", – зазначив він.

Які виплати передбачені рідним військовослужбовців

У разі загибелі військового на війні проти російських окупантів рідним виплачуватимуть одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень. Суму розділяють на рівні частини між усіма членами родини полеглого. Також сімʼї дають гроші на проведення похорону.

Щомісячне грошове забезпечення отримують і сім'ї тих військових, яких захопили в полон чи які вважаються зниклими безвісти. Однак це не стосується тих, хто здався у полон добровільно.

Рідні військовослужбовців можуть оплачувати лише 50% вартості медичного обслуговування у закладах охорони здоров'я ЗСУ. Також доступне пільгове санаторно-курортне лікування. На 50% менше ви будете платити й за житло і комунальні послуги.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи зберігають за військовими зарплату після призову. Також ми писали, скільки зараз виплачують військовим на лікування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.