Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доплати в 30 тисяч грн військовим знову під загрозою? Хто проти розгляду питання у ВР

Деякі високопосадовці проти розгляду законопроєкту про повернення військовим 30 тисяч гривень

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повернення військовим 30 тисяч грн можуть знову відкласти

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністр оборони Олексій Резніков та головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний попросили парламент відкласти розгляд законопроєкту № 8312, яким пропонували повернути військовослужбовцям доплати у розмірі 30 тисяч гривень.

Офіційний лист опублікував Давид Арахамія в Telegram.

В документі зазначається, що прийнятий Верховною Радою 10 квітня проєкт закону не вирішує багатьох питань з виплатами та не враховує чимало нюансів військової служби в різних регіонах. З огляду на огріхи вони звернулися до голови ВР Руслана Стефанчука, щоб відтермінувати розгляд. Лист також підписали начальник Генерального Штабу ЗСУ Сергій Шаптала, голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, командувач Нацгвардії Юрій Лебідь, голова СБУ Василь Малюк.

Автори уточнюють, що правки, за які нещодавно проголосували, не дають відповіді на питання, що буде з грошовою винагородою строковиків і курсантів. Плюс вони не враховують особливості виконання завдань з різними ступенями складності. На думку керівників силового блоку, ухвалений підхід до оплати потрібно розробляти спільно з військовослужбовцями та командуванням.

У листі відмітили, що досить незрозумілим залишається питання фінансування доплат. Тобто не пояснюється, де братимуть додаткові кошти. Водночас система має бути справедливою і прозорою, а джерела бюджету повинні існувати не лише на папері, а мати підкріплену реальну основу.

Задля розв'язання вказаних проблем прохачі хочуть зібрати робочу групу з представників Верховної Ради, уряду, Генерального штабу, щоб до кінця поточного місяця спільно розробити вдалий законопроєкт.

Хто залишився без виплат з лютого

Бійці, які не виконують бойові завдання, отримують лише заробітну плату, без додаткових грошових винагород. Йдеться про військових, які служать за межами зони бойових дій, строковиків і курсантів вишів, а також офіцерів управлінь і штабів.

Водночас станом на травень доплати розміром 30 тис. грн, 50 тис. грн і 100 тис. грн можуть мати:

  • бійці безпосередньо на лінії зіткнення – 100 тис. грн;
  • виконавці бойових завдань у складі військового органу управління – 50 тис. грн;
  • захисники, які не беруть безпосередню участь у зіткненнях з окупантами, але виконують завдання в районах бойових дій, перебувають на бойових чергуваннях і відбивають повітряні атаки.

У лютому, до всього, підвищили мінімальну зарплату військовослужбовцям ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби до 20 100 грн, а рядовий та начальницький склад ДСНС і Національної поліції отримує не менш ніж 17 тис. грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав про виплати військовим у 30 тисяч гривень і розповідав, що у МВФ дали просту пораду українській владі. Також ми повідомляли, на які виплати можна розраховувати під час звільнення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.