Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Добре жити не заборониш – у кого найбільша зарплата в Україні

Зарплата залежить від рівня знань спеціаліста і може варіюватися в діапазоні до тисячі доларів

Колаж: Pro Гроші

Скільки заробляють програмісти в Україні

Колаж: Pro Гроші

Ні для кого не секрет, фахівці якої професії заробляють в Україні чи не найбільше. ІТ-спеціалісти сьогодні дуже затребувані на ринку праці, особливо якщо знаються на штучному інтелекті чи займаються блокчейн-розробками.

Деталі пише видання Obozrevatel.

В середньому програмістам пропонують зарплатню від тисячі доларів. Українці досить затребувані за кордоном, оскільки можуть працювати віддалено та ефективно, зате не вимагають високі оклади, наприклад, 3-4 тисячі доларів. Саме стільки роботодавцям доводиться платити американцям за ту ж діяльність.

Щоправда, навіть у секторі програмування існує ранжування по заробітку. Скільки може отримувати працівник, залежить від мови, якою він послуговується для написання коду. Зокрема найдорожчою вважаються мова Java – фахівці можуть претендувати на 90 тис. гривень і більше.

Найвигідніше для українців отримувати заробітну плату саме у доларах чи євро, оскільки у зворотному перерахунку виходить, що доходи програмістів з початку повномасштабної війни зменшилися. Звісно, якщо перевести національну валюту по сьогоднішньому курсу, вийде значно менша сума, ніж було до 24 лютого.

Скільки платять за конкретну мову програмування

Залежно від рівня знань і мови, якою пишуть код, програмісти заробляють:

  • Java – 90 000 грн;
  • IOS – 87 800 грн;
  • C++ – 87 500 грн;
  • Symfony – 83 500 грн;
  • Python – 79 500 грн;
  • .Net – 77 000 грн;
  • Angular – 74 300 грн;
  • Android – 71 000 грн;
  • C# – 70 500 грн.

Для українських реалій це дуже достойна сума, на яку можуть претендувати лише деякі робітничі спеціальності. Зауважимо, для початку кар’єри не обов’язково кілька років навчатися у закладі вищої освіти, достатньо скористатися пропозиціями сучасних технологій. У мережі Інтернет є відкритий доступ до великої кількості платних і безплатних курсів, після проходження яких можна починати перші кроки у професії.

Які спеціалізації втратять попит після війни

Вже зараз деякі професії стають все менш затребуваними, наприклад, касири, продавці, операціоністи у банках тощо. Зменшення попиту виникає через цифровізацію країни, перехід до онлайн-обслуговування. Громадянам легше здійснити покупку в соціальних мережах або запит через вебресурси, ніж особисто відвідувати магазин або державну установу.

Національний інститут стратегічних досліджень проаналізував ринок праці та на основі досвіду інших держав вивів прогноз про потенційний рівень безробіття 30-40% протягом десяти років після закінчення воєнних дій. Подібна ситуація склалася, зокрема, у Боснії та Герцеговині.

Аби не допустити повторення чужих помилок, український уряд повинен подбати про створення нових робочих місць. Для цього варто залучати інвестиції країн-партнерів, встановлювати оптимальні умови функціонування підприємств. Державна підтримка має мінімізувати випадки повного закриття виробництва чи скорочень працівників.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як легко прийти в IT без технічної освіти. Також ми повідомляли, які спеціалісти можуть втратити роботу після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.