Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для киян створять нові укриття – де можна буде пересидіти під час повітряної тривоги

Розповідаємо, де можна буде знайти укриття, якщо повітряна тривога застала вас зненацька в місті

Фото: КМДА. Колаж: Pro Гроші

У Києві посилять захист цивільного населення

Фото: КМДА. Колаж: Pro Гроші

Київська міська рада ухвалила рішення, згідно з яким у межах зупинок наземного громадського транспорту встановлюватимуть конструкції цивільного захисту з метою створення укриттів для пасажирів під час повітряної тривоги.

Про це повідомляють на сайті Київської міської ради.

Під час повітряної тривоги громадський наземний транспорт припиняє рух, після чого пасажири мають покинути салон та пройти до найближчого укриття.

"Зважаючи на такі обставини, в межах зупинок наземного громадського транспорту необхідно встановити захисні конструкції, які сприятимуть підвищенню рівня захисту громадян під час ворожих обстрілів та авіаатак", – повідомляє депутатка Київради Ганна Свириденко.

Протягом наступного місяця Департамент транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації спільно з КП "Київпастранс" повинні розробити перелік місць із найбільшим скупченням пасажирів задля створення фонду захисних конструкцій цивільного захисту в межах зупинок наземного громадського транспорту в місті Києві.

Що ще можна зробити для безпеки киян

Редакція Pro Гроші поговорила із архітектором та урбаністом Дмитром Чулковим і дізналася про існуючі рішення для Києва, які можна запровадити вже зараз й убезпечити містян цієї зими.

Постійна енергія для ноутбуків та лампочок

Перший момент, який відзначає експерт, – адміністрації міст зараз мають дбати не про комфорт, а про безпеку. Після обстрілів та загалом воєнних загроз, основною є загроза замерзнути або втратити можливість працювати. Щоб цього не сталося, має бути більш-менш стабільне електропостачання та надійність транспортної мережі.

Загалом електропостачання забезпечує дві базові потреби: перша – це енергія для телефонів, ноутбуків, світла, і друга — для більш потужних навантажень, як от приготування їжі та обігріву. І для цього можна використовувати доступні джерела енергії – вітер і сонце.

Чулков каже, що сонце взимку для нас неефективне, а тому кращим варіантом є енергія вітру, а саме встановлення вітрових електростанцій. Це невеликі вітрові турбіни, які встановлюють на дахи багатоповерхівок.

Такі системи здатні дати в квартири світло та енергію для основних приладів, або ж навіть роботу однієї-двох електроплит. До того ж встановлення вітрогенераторів в кожний висотний будинок потенційно може зменшити споживання на 400 МВт.

Обігрів поруч

Загалом енергосистема України будувалась за радянським зразком, де є гіганти-постачальники енергії, від яких все залежить. Однак експерт навів приклад Ізраїлю, де енергосистема розгалужена.

Хорошим би рішенням було б перебудовувати енергосистему з великих об'єктів на маленькі. Звісно, нове будівництво до закінчення бойових дій — справа безглузда, проте для забезпечення мінімальних потреб обігріву та приготування їжі слід вже зараз починати встановлення локальних дизельних або газових електростанцій, – зауважив Чулков.

Пункти обігріву переважно встановлюють в школах, садочках, інших муніципальних об'єктах. Однак фахівець каже, що часто для людей зупинки є містобудівними орієнтирами, місце розташування яких знає кожен. Київ різний, і в кожного району свої особливості, але переважно жителі не знають, де яка школа чи садок, і куди йти, щоб обігрітися. Але вони точно знають, де зупинка.

Чулков додав, що найпростіший спосіб – облаштувати бетонні утеплені зупинки громадського транспорту. Це відносно недорогий та дієвий крок, адже якщо тривога застає на вулиці – складно одразу зрозуміти, де ховатись, а зупинки громадського транспорту – чудовий містобудівний орієнтир. Одна утеплена, оснащена вайфаєм та зарядними для мобільних пристроїв зупинка приблизно коштуватиме 500-600 тисяч гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, якими лайфхаками для економії енергії користуються в Європі. Також ми розповідали, як обрати генератор для приватного будинку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.