Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для деяких україців підготували чергові зміни: до чого готуватися мешканцям СМТ

В Україні ухвалили черговий законопроєкт, який передбачає запровадження певних змін для мешканців селищ міського типу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть скасувати визначення "селище міського типу"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У п'ятницю, 28 липня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8263, який передбачає дерадянізацію адміністративно-територіального устрою України. Тобто, це означає, що на території нашої держави більше не існуватимуть селища міського типу (СМТ).

Про це йдеться на офіційному вебпорталі Верховної Ради України.

Яких ще змін варто очікувати українцям?

Згідно з ухваленим законопроєктом, в Україні відбудуться такі зміни:

  • містом вважатиметься населений пункт із компактною багатоповерховою забудовою та населенням не менше 10 тис. осіб;
  • селищем вважатиметься населений пункт із садибною забудовою та населенням понад 5 тис. осіб;
  • селом вважатиметься населений пункт із садибною забудовою та населенням менш ніж 5 тис. осіб;
  • зникне визначення "селище міського типу";
  • з'явиться визначення "поселення" – компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення;
  • з моменту набуття чинності Закону, "міста обласного та районного значення" вважатимуться просто містами, а колишні СМТ стануть "селищами".

Як зміниться містобудування з новою реформою?

Як зазначила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, в Україні хочуть запровадити нову реформу містобудування, яка передбачатиме активну роль місцевої влади у моніторингу процесу забудови в громадах.

За її словами, такий моніторинг допоможе виявляти самочинні об'єкти та приймати ефективні заходи щодо їх протидії. Така реформа дещо схожа на британську систему, адже там також органи місцевого самоврядування (ОМС) розділяються на загальний моніторинг забудови в громаді та безпосередній контроль за будівництвом конкретних об'єктів.

Олена Шуляк пояснила, що для здійснення моніторингу формуватимуться списки конкретних об'єктів, які підлягатимуть обов'язковій перевірці. Йдеться насамперед про:

  • об'єкти, які в результаті програмного аналізу в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ), визначені як ризиковані;
  • об'єкти, на які надійшли скарги від фізичних та юридичних осіб.

Таким чином місцева влада отримає можливість демонтувати незаконні об'єкти без судового рішення шляхом прямої дії. На думку чиновниці, розширити повноваження органів місцевого самоврядування потрібно саме зараз, аби не допускати самочинного будівництва в Україні.

Раніше ми розповідали, що таке 15-хвилинні міста та як вони можуть змінити життя. Також ми писали, де та коли почнуть відбудовувати знищені міста в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.