Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Утопія чи реальність? Що таке 15-хвилинні міста та як вони можуть змінити життя

Світові архітектори та урбаністи переконані, що майбутнє саме за концепцією "15-хвилинного міста"

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Концепція 15-хвилинного міста – переваги та недоліки

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після початку пандемії коронавірусу значної популярності набула концепція так званого 15-хвилинного міста. Це модель міського планування, коли всі критично важливі об’єкти для життєдіяльності мешканців розташовані в 15 хвилинах ходьби чи їзди на велосипеді.

Про це розповів італійський архітектор і містобудівник Массімо Чуффіні.

Як житимуть люди в 15-хвилинному місті

Щоб зрозуміти, яке планування пропонує ця концепція, потрібно уявити таку ситуацію. Ви живите в будинку чи квартирі, від якої до улюбленого продуктового магазину – 3 хвилини пішки. Звідти ви пройдете ще 2 хвилини та опинитесь в лікарні, поруч якої – дитячий садок і школа. Навпроти розташована аптека, а якщо проїхати хвилин 10 на велосипеді, ви зможете добратися до робочого офісу.

Власне, концепція передбачає, що вся інфраструктура побудована дуже щільно, тому не доведеться витрачати годину й більше, аби доїхати на роботу, відвести дитину в школу чи заїхати за продуктами в супермаркет.

За словами експерта, майбутнє міст – за таким плануванням. Хоча його не можна назвати новим: "Забезпечення кожної частини міста достатньою кількістю магазинів, послуг, парків і просторів для полегшення повсякденного життя мешканців – не нова концепція, а ціль, яку містобудівники завжди переслідували, часто безуспішно".

Планування 15-хвилинного міста
Планування 15-хвилинного міста
Фото: Freedom of Mobility Forum

Переваги 15-хвилинного міста

  • З очевидного – зменшення кількості шкідливих викидів автомобілями. Цей транспорт стане непотрібним з огляду на невеликі відстані.
  • Більше не доведеться стояти в заторах і витрачати час на дорогу. Плюс збільшиться фізичне навантаження, бо доведеться або ходити пішки щодня, або керувати велосипедом.
  • Відносини з сусідами та мешканцям району покращаться. 15-хвилинне місто загалом допомагає соціалізуватися та забезпечити близькість між людьми.

Чому складно реалізувати концепцію

Переваг планування дійсно багато, але чому ж світова спільнота не поспішає реалізувати його? Насправді суспільство стикнеться зі значною проблемою – розташуванням робочих місць. Важко уявити, що всі жителі одного району знайдуть роботу в офісі чи на виробництві, яке знаходиться поблизу. Це досить ідеалістичне бачення ситуації.

Звісно, можна працювати віддалено з дому, але тоді в таких людей може виникнути бажання перебратися за місто, де ціни на житло нижчі, оскільки прив’язки до роботи не буде. Водночас вони змушені купити автомобіль, щоб на ньому добиратися до міста. І чим більше транспортних засобів з’являтиметься, тим більше доведеться створювати мобільність для автівок.

Це коло, яке наразі розірвати не вдається. Але Массімо Чуффіні переконаний, що згодом знайдеться вихід з ситуації для вдалої реалізації концепції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що забудовникам доведеться по-новому продавати нерухомість. Також ми повідомляли, з чого починати ремонт у новобудові, розповідали, які правила існують та чи потрібно їх дотримуватись.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.