Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дітям по-новому надаватимуть соціальні послуги? Яку службу хочуть створити в Україні

Розповідаємо, що зміниться після створення нової Державної служби та чим вона займатиметься

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явиться нова служба по справам дітей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У п'ятницю, 29 вересня, Кабінет міністрів України ухвалив Постанову, яка передбачає створення Державної служби у справах дітей. Вона буде реалізовувати державну політику у сфері захисту прав дітей та матиме статус центрального органу виконавчої влади.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Створення нової служби має певне завдання, йдеться про координацію надання соціальної підтримки та соціальних послуг певним категоріям населення. А саме:

  • сім’ям з дітьми;
  • прийомним сім’ям;
  • сім’ям патронатних вихователів;
  • дитячим будинкам сімейного типу;
  • усиновлювачам.

Також нова Державна служба проводитиме моніторинг місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та фізичних осіб на дотримання українського законодавства щодо захисту прав дітей.

Уряд також передбачає безпосередню взаємодію служби з дипломатичними установами України за кордоном, аби забезпечити дотримання прав дітей в інших країнах та їх повернення додому.

Чи отримають пільги діти війни

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович пояснила, що в майбутньому уряд не планує створювати якісь пільгові програми для яких батьки зареєстрували для отримання статусу "дитина війни". Це пов'язано з тим, що врешті решт ці діти виплачуватимуть допомогу самі собі.

За її словами, зараз всіх українських дітей можна вважати постраждалими від війни, тому цей статус не передбачає жодних додаткових пільг чи допомоги.

Українським дітям можуть виплатити по 10 000 гривень

Розраховувати на грошову допомогу у розмірі 10 000 гривень можуть сім’ї, які перебувають на території України або за її межами. Вона виплачується дітям, які протягом півтора року повномасштабної війни зазнали тілесних ушкоджень та потребують медичної та психологічної допомоги, реабілітації тощо.

Ця виплата є одноразовою й витратити кошти родина може на необхідні медичні послуги, в тому числі – діагностування, протезування, хірургічні операції, медикаментозне лікування тощо.

Раніше ми розповідали, на які пільги можуть розраховувати діти військовослужбовців. Також ми писали, хто має право на безплатне харчування в школі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.