Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Непідйомні штрафи: що вигадали для чоловіків, які хочуть повернутися з-за кордону

Чоловікам призовного віку доведеться фінансово компенсувати час, проведений поза межами України

Фото: УНІАН

Чоловіків хочуть не пускати в Україну без внесків для ЗСУ

Фото: УНІАН

У Верховній Раді зареєстрували ініціативу щодо змін у порядок виїзду та в'їзду в Україну громадян призовного віку. Окрім необхідності кожного місяця платити стабільну суму на користь ЗСУ документ передбачає покарання для чоловіків, які незаконно перетнули кордон, але хочуть повернутися.

Про це йдеться у законопроєкті №8029.

Ініціатори змін запропонували встановити для чоловіків призовного віку, тобто з 18 до 60 років, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року, не маючи підстав для відстрочки від призову на військову службу, покарання у вигляді добровільно-примусових грошових внесків.

Якщо людина якийсь час перебувала за кордоном і вирішила повернутися, але не може надати підтверджувальні документи про відстрочку від мобілізації, то на територію України її не пропустять. Єдиний варіант для в’їзду – перерахувати гроші на спеціальний рахунок для підтримки Збройних сил.

Йдеться про 10 прожиткових мінімум для працездатних осіб станом на рік повернення за кожен місяць перебування за кордоном під час війни. На 1 січня 2023 року сума становить 2 684 грн, тож за місяць необхідно віддати 26 840 грн.

"У тих, хто залишив країну у важкий для неї період (тобто втекли за кордон і навіть не допомагали рідній державі, Армії), будуть проблеми при поверненні", – йдеться у пояснювальній записці.

Кому можуть дозволити виїжджати за кордон

Раніше ми розповідали, що в цьому ж законопроєкті передбачено інші вагомі зміни для чоловіків призовного віку. Їм хочуть дозволити покидати територію України легально за умови регулярних щомісячних платежів на користь ЗСУ. Сума становить 5 прожиткових мінімумів для осіб працездатного віку на 5 місяців.

Алгоритм вигадали такий:

  • чоловіка випускають за кордон на заробітки;
  • перед тим йому відкривають спеціальний рахунок і поповнюють його на 13 420 грн;
  • звідти кожного місяця знімають податок з мінімальної зарплати – 2 697,5 грн – і перераховують ЗСУ.

Якщо з якихось причин чоловік затримався за кордоном довше, ніж вистачило суми на рахунку (5 місяців), то для повернення йому потрібно заплатити такий же внесок за кожен додатковий місяць перебування. У разі незгоди повернути борг людину не впустять в Україну.

На думку ініціаторів, подібні зміни допоможуть знизити градус напруженості серед населення та забезпечити військових стабільними фінансовими надходженнями.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців в Польщі можуть серйозно оштрафувати та розповідав, що потрібно знати про перетин кордону. Також ми повідомляли, хто з чоловіків зможе виїхати за кордон з 1 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.