Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям продовжили дію соцвиплат: хто отримуватиме допомогу до кінця війни

У Кабміні розповіли, хто може розраховувати на допомогу від держави до завершення воєнного стану

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто отримуватиме допомогу до кінця війни

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У нашій країні продовжили дію низки соціальних виплат, строк дії яких завершився після 24 лютого 2023 року – зокрема, це стосується виплат переселенцям у розмірі 2000 грн та 3000 грн.

Про це повідомило Міністерство інтеграції.

Відтепер переселенці отримуватимуть допомогу від держави протягом дії воєнного стану та ще місяць після його скасуванння.

Хто із переселенців право на допомогу

  • ті, хто виїхав із населених пунктів, включених до спеціального списку (у лютому це громади Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей);
  • житло яких зруйноване або непридатне для проживання у двох випадках: 1) якщо до 20 травня 2022 року вони подали до Дії заявку на відшкодування втрат; 2) якщо одержали документальне підтвердження факту руйнування майна від органів місцевого самоврядування;
  • які вже отримували виплати ВПО станом на 24 лютого 2022 року;
  • ті особи, які повторно перемістилися з тимчасово окупованих територій чи територій, де ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

Крім переселенцям, допомогу продовжили також для наступних категорій:

  • всім, хто мешкає на територіях проведення активних бойових дій;
  • дітям, над якими здійснюють опіку чи піклування;
  • дітям з тяжкими захворюваннями, які мають інвалідність тощо;
  • українцям, які не мають права на пенсію та/або особам з інвалідністю;
  • ососби, які мають інвалідність з дитинства або доглядають таких осіб;
  • працездатним особам, які вимушено не працюють через догляд за особою з інвалідністю I групи або особою, яка досягла 80-річного віку.

Кому слід звернутися за допомогою повторно

У міністерстві уточнили, що деяким одержувачам соцвиплат треба повторно звернутися за призначенням допомоги – мова про малозабезпечені родини та одиноких матерів, а також тих осіб, які отримували тимчасову допомогу по досягненню загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію.

Гроші для ВПО затримують

Раніше ми писали про те, що від початку 2023 року на гарячу лінію Мінреінтеграції надійшло чимало повідомлень від українців з питанням щодо того, чому не було нарахувань та коли їх чекати. Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук подала запит до Міністерства соціальної політики з проханням прояснити ситуацію. Там розповіли, що на виплати ВПО вже спрямовано 5,5 млрд гривень, які невдовзі надійдуть на рахунки громадян.

Затримки викликані тим, що Державна казначейська служба першочергово здійснює фінансування інших соціальних потреб, втім внутрішньо переміщеним особам не варто хвилюватися – кошти виплатять всім. Також інколи затримки відбуваються через технічні проблеми. Оперативно з’ясувати причину можна, звернувшись на гарячу лінію Мінреінтеграції – 15-48.

Раніше ми розповідали, хто з ВПО може отримати по 6 600 гривень. Також ми писали, якими онлайн-послугами можуть скористатися ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.