Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спадщина під час війни – що змінилося для українців

Разом з експертом розбираємось у тонкощах спадкування під час війни в Україні

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час війни процедура прийняття спадщини дещо змінилась

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Введення воєнного стану на території України змінила певні особливості спадкування на період дії цього особливого положення.

Про усі нюанси спадкування під час війни нам розповів керівник практики земля та нерухомість юридичної фірми "Адвінтел" Віталій Каплієнко.

По-перше, ­­­перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці, каже експерт.

Тобто в сукупності цей строк становить десять місяців, якщо воєнний стан не буде скасований раніше.

По-друге, спадкова справа заводиться за зверненням заявника нотаріусом по всій території України, незалежно від місця відкриття спадщини.
Віталий Каплієнко

Віталий Каплієнко

Адвокат, керівник практики земля та нерухомість юридичної фірми Advintel

По-третє, за відсутності доступу до спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Це може призвести до одночасного заведення спадкової справи у різних нотаріусів, які потім муситимуть передавати справу тому, хто її завів раніше, – попереджає юрист.

По-четверте, забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання спадкового реєстру, до її реєстрації у спадковому реєстрі.

Тому для економії часу та нервів українцям радять за можливості подавати заяву про прийняття спадщини нотаріусу на тій території України, де залишається відкритим доступ до спадкового реєстру.

Подання заяви у мирний час

У мирний час на подання заяви у спадкоємців є півроку з моменту смерті людини. Пропуск цього строку позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Однак є винятки – це випадки, у яких інші спадкоємці дадуть йому згоду на прийняття спадщини з пропуском строку, або якщо додатковий час встановить суд.

Обов'язок подавати заяву про прийняття спадщини не розповсюджується на спадкоємців, які постійно проживали разом із спадкодавцем, а також на:

  • малолітніх;
  • неповнолітніх;
  • недієздатних;
  • обмежено дієздатних осіб.

Вважається, що такі категорії людей прийняли спадщину автоматично.

Заява подається нотаріусу або уповноваженій особі органу місцевого самоврядування за місцем заведення спадкової справи.

Якщо вона ще не заведена, то за останнім місцем проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме – за місцем знаходження основної частини майна, переважно нерухомого.

Раніше сайт Pro Гроші разом з експертом розбирався в усіх нюансах придбання квартири за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.