Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі ВПО зможуть отримати безплатне житло: кого торкнеться

Розповідаємо, як уряд планує забезпечити безплатним житлом внутрішньо переміщених осіб та хто отримає таку підтримку від держави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Переселенців забезпечать безплатним житлом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Законопроєкт, який передбачає забезпечення безплатним житлом особливо вразливі категорії внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на час дії воєнного стану, пройшов друге читання у Верховній Раді України.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Забезпечити всіх ВПО безплатним житлом на постійній основі — це досить складна задача, адже їх кількість постійно збільшується. Саме тому наразі, переселенців забезпечують таким житлом на термін у 6 місяців. Але, для особливо вразливих категорій громадян, які забезпечувати себе самостійно не в змозі, такі обмеження критичні. До таких українців належать:

  • багатодітні сім’ї;
  • пенсіонери;
  • діти-сироти;
  • люди з інвалідністю тощо.

Відтепер такі люди зможуть проживати в безплатно наданому помешканні та сплачувати лише за комунальні послуги. Уряд визначатиме категорії громадян, яким буде надаватись таке право, а органи місцевого самоврядування формуватимуть необхідний фонд житла для цих потреб. На них поклали такі обов'язки:

  • будувати нові будинки;
  • орендувати житло;
  • викуповувати нерухомість;
  • реконструювати наявні площі;
  • проводити капітальний ремонт наявних об’єктів житлофонду;
  • передавати житло в комунальну або державну власність;
  • переобладнати нежитловий фонд у житловий.

Для отримання детальної інформації, щодо забезпечення вимушених переселенців безплатним житлом можна зателефонувавши:

  • на гарячу лінію Уповноваженого з питань ВПО за телефоном 066 813 62 39;
  • на цілодобову гарячу лінію Міністерства реінтеграції за номером 1548.

Як планують працевлаштовувати переселенців

Через велику кількість ВПО держава шукає додаткові можливості для працевлаштування таких громадян. На думку очільниці Мінреінтеграції Ірини Верещук, саме центри зайнятості повинні відігравати ключову роль у цьому питанні.

"Наразі ці державні установи реформують свою роботу. Це не має бути місце, куди людина приходить, ставить галочку про виплату коштів і далі робить вигляд, що шукає роботу. А центр зайнятості робить вигляд, що їй допомагає. Цього більше не буде. Вони дійсно намагаються реформуватися, і у людей виникає все більше довіри до цих установ", — переконана Верещук.

На думку посадовиці, хорошою практикою є надання ваучерів на перенавчання, завдяки чому ВПО зможуть знайти роботу у більш високооплачуваних галузях. За її словами, також ведеться робота з міжнародними партнерами по працевлаштуванню переселенців, особливо на прифронтових територіях.

Раніше ми писали, чому переселенців можуть позбавити статусу ВПО, а також як придбати житло за програмою пільгового іпотечного кредитування громадянам, які вимушено покинули свої домівки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.