Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі військові можуть отримати відразу дві зарплати – хто у списку

Розповідаємо, хто з військовослужбовців має право претендувати на подвійні виплати після мобілізації

Фото: АрміяInform, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військові можуть отримати подвійні виплати

Фото: АрміяInform, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські військові мають право отримати відразу дві зарплати. Це стосується тих чоловіків, за якими після мобілізації зберігаються робочі місця.

Це передбачено законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин".

Українським законодавством передбачено, що за мобілізованими чоловіками зберігається місце роботи, де вони працювали до призову до війська. Однак роботодавець може за власним бажанням продовжувати нараховувати заробітну плату. Це стосуються працівників, які були призвані на:

  • строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період;
  • військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Тобто ці категорії чоловіків мають можливість продовжувати отримувати зарплату за минулим місцем роботи. Крім того, вони отримуватимуть також і виплати, які передбачені за військову службу.

Хто може втратити подвійні виплати

В законі передбачено, що роботодавці можуть за бажанням припинити платити зарплату мобілізованим співробітникам.

"Це є лише правом, а не обов’язком, тому роботодавець може продовжувати виплачувати зарплату за власним бажанням", – йдеться в тексті закону.

Однак припинити виплачувати зарплати мобілізованим працівникам мають право лише приватні фірми. Бюджетникам це робити заборонено.

Хто з військових може отримати щорічну грошову допомогу

Ми вже розповідали, що військовослужбовці можуть отримати грошову допомогу для вирішення соціально-побутових питань за певних обставин. Однак розмір цієї виплати не може перевищувати розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця.

Розраховувати на фінансову допомогу мають право військові, які:

  • отримали поранення при виконанні завдань під час воєнного стану;
  • отримали інвалідність внаслідок поранення, повʼязаного із захистом Батьківщини;
  • безперервно перебувають на лікуванні, реабілітації або у відпустці для лікування, у звʼязку з хворобою, повʼязаною із захистом Батьківщини (понад 30 днів), внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів та систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), органів, індивідуального ендопротезування, трансплантації догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів.

Для того, аби отримати грошову допомогу для вирішення соціально-побутових питань, потрібно на ім'я безпосереднього командира подати відповідний рапорт

Раніше ми писали про те, як військовим в Україні нараховують виплати у вересні. Також ми розповідали, що для деяких військових змінили принцип виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.