Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші захисників: як військовим в Україні нараховують виплати у вересні

Розповідаємо, які виплати передбачені для військовослужбовців та які правила нарахування коштів

Фото: Генштаб ЗСУ, АрміяInform. Колаж: Pro Гроші

Військові можуть отримувати доплати до зарплат

Фото: Генштаб ЗСУ, АрміяInform. Колаж: Pro Гроші

У серпні порядок виплат військовим знову змінили. Українські військовослужбовці можуть отримати доплати у розмірі 30, 50 та 100 тис. гривень. Додатково деякі захисники мають право на премії.

Pro Гроші пояснюють, який механізм нарахування цих надбавок.

Постанову, яка внормовує питання щомісячних доплат для військовослужбовців, уряд ухвалив під час позачергового засідання 9 серпня. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль тоді уточнив, що під час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 тис. гривень щомісяця.

Для тих військових, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на відстані, доплати сягатимуть 50 тис. гривень. Водночас ті, хто бере безпосередню участь у бойових діях, отримуватимуть 100 тис. гривень.

Крім того, щомісячні доплати у розмірі 6 тис. гривень отримуватимуть строковики. Для курсантів розмір доплат становитиме 2,35 тис. гривень.

Хто отримує 30 тисяч гривень

Як вказано у Постанові КМУ № 836 від 9 серпня 2023 року, такі доплати передбачені для таких категорій військових:

  • які здійснюють протиповітряне прикриття та наземну оборону критичних об'єктів;
  • які здійснюють забезпечення Сил оборони згідно з бойовими або логістичними розпорядженнями;
  • які несуть бойове чергування (наприклад, на блокпостах).

Хто отримує 50 тисяч гривень

У коментарі NV представник Гельсінської спілки з прав людини адвокат Роман Лихачов детально роз'яснив, хто отримає 50 тисяч гривень доплати. Цей вид грошової винагороди отримують військові керівники.

"З’явилось поняття виплати 50 тисяч гривень тим, хто виконує бойові завдання в складі, як правило, військового управління, штабу, — це ті, хто здійснює оперативне управління підрозділами. Перелік цих органів буде визначено головнокомандувачем ЗСУ чи начальником Генштабу", – пояснив юрист.

Хто отримує 100 тисяч гривень

У постанові КМУ вказано, що на таку доплату можуть розраховувати ті військові, які перебувають безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій.

Як уточнили експерти із ГО "Юридична сотня", додаткова грошова винагорода 100 тисяч гривень виплачується військовим, які виконують такі завдання:

  • беруть участь у бойових діях на лінії бойового зіткнення чи участь у контрнаступі;
  • у районах ведення воєнних (бойових) дій виконують завдання з виявлення повітряних цілей противника;
  • виконують польоти у районах ведення бойових дій, ведення повітряного бою;
  • виконують завдання у районах ведення бойових дій з вогневого ураження противника у складі підрозділу (засобу) ракетних військ і артилерії;
  • виконують завдання на території противника (у тому числі між позиціями військ противника та своїх, тимчасово окупованих (захоплених) противником територіях);
  • виконують завдання з вогневого ураження повітряних або морських цілей;
  • працюють над виводом повітряних суден з-під удару противника з виконанням зльоту;
  • виконують завдання кораблями, катерами, суднами в морській, річковій акваторії (поза межами внутрішніх акваторій портів, пунктів базування, місць тимчасового базування).

Також виплати у 100 тис. гривень передбачені медикам, які працюють у районах ведення бойових дій.

Як відбувається призначення премій

Окрім доплат, військовослужбовці мають право на щомісячні премії. Рішення щодо цього приймають командири (начальники) військових частин, військових навчальних закладів, установ та інших структурних підрозділів ЗСУ. Премії призначаються відповідно до особистого вкладу військового в загальні результати служби.

Розмір щомісячної премії, але не менше 10% посадового окладу, встановлює Міністр оборони для відповідних категорій військовослужбовців. Сума формується, виходячи з наявного фонду грошового забезпечення, передбаченого в кошторисі Міністерства оборони, та особливостей проходження військової служби.

Рішення щодо премій ухвалюють з урахуванням:

  • військової дисципліни;
  • наявності дисциплінарних стягнень;
  • показників виконання службових обов’язків.

При порушенні військової дисципліни, незадовільному виконанні службових обов’язків щомісячну премію можуть урізати, в результаті чого військовий може отримати від 50 до 90% від встановленого розміру.

Раніше ми писали про те, що може змінитися у виплатах військовим уже скоро. Також ми пояснювали, кому з військових можуть виплатити понад 700 тис. гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.