Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці зможуть відкладати на пенсію через "Дію": що для цього потрібно

Громадяни зможуть самостійно обирати розмір страхових внесків, їхню тривалість і періодичність

Фото: УНІАН, Unsplashh. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть накопичувати на пенсію ще у підлітковому віці

Фото: УНІАН, Unsplashh. Колаж: Pro Гроші

Після запуску добровільних страхових внесків українці отримали можливість купувати страховий стаж для майбутньої пенсії або збільшувати її розмір.

Про це розповіла заступниця керівника Офісу президента Юлія Соколовська.

За її словами, щоби придбати страховий стаж можна скористатися системою ID.GOV.UA або електронним підписом "Дія.Підпис" та укласти договір із Пенсійним фондом добровільного страхування. Скористатися послугою можуть українці, яким вже виповнилося 16 років.

"Сьогодні на порталі Пенсійного фонду з'явився дуже простий інструмент, який дозволяє за декілька кліків зробити страховий внесок", – розповіла вона.

За її словами, механізм може зацікавити деякі категорії громадян, а саме:

  • українців, які наразі перебувають і працюють за межами країни, але планують отримувати пенсію в Україні;
  • людей передпенсійного віку, яким бракує відповідного стажу для пенсії;
  • працівників, які мають незначний офіційний дохід, тож за допомогою добровільних внесків їм вдасться збільшити рівень майбутньої пенсії.

Юлія Соколовська зазначила, що людина самостійно обиратиме розмір страхових внесків, їхню тривалість і періодичність. Жодних звітів про сплату подавати не потрібно.

Суми сплачених страхових внесків будуть зараховані за той період, у якому гроші потрапили на рахунок ПФУ. Для незастрахованих осіб цей період зарахують до страхового стажу, для застрахованих – збільшать зарплату для обчислення пенсії.

"Якщо за договором за певний місяць сплачено, наприклад, 2 тисячі гривень, то для застрахованої особи місячний заробіток, який врахують під час обчислення пенсії, збільшиться на понад 9 тисяч гривень. Фактично кожні 100 гривень добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату, яка буде врахована для призначення пенсії, майже на 455 гривень", – додала Соколовська.

Кому з українців перерахують пенсії у квітні

1 квітня 2023 року перерахують виплати громадянам, які після виходу на пенсію продовжують працювати. За словами першої заступниці міністра соціальної політики Дарини Марчак, йдеться саме про перерахунок, а не про індексацію.

"Індексація — це спосіб підвищити дохід найменш захищеній категорії громадян, у яких немає інших джерел доходу, крім пенсій. Натомість пенсіонери, які ще працюють, мають додатковий дохід завдяки зарплаті, а тому можуть краще самостійно себе забезпечувати", – зазначила вона.

Раніше ми розповідали, кому з українців мають виплачувати не менше 2 тисяч гривень пенсії Також ми писали, як у квітні 2023 року зміняться пенсії для деяких українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.