Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть не платити за житло у Польщі: про кого йдеться

Вразливі категорії українців можуть безплатно проживати в місцях колективного розміщення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі мають пільги на оплату житла в муніципальному гуртожитку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 травня деякі українці, які перебувають на території Польщі, повинні більше платити за проживання у муніципальних гуртожитках і готелях. Водночас є категорії громадян, які мають пільги та не платять взагалі.

Про це повідомляють на ukrayina.pl.

Нагадаємо, в січні поточного року польська влада ухвалила поправки до закону про допомогу українським біженцям. Він передбачав, що з 1 березня громадяни, які мешкають в місцях колективного розміщення, повинні частково покривати витрати, зокрема на харчування. А через два місяці, тобто з 1 травня, частка мала вирости.

Якщо особа живе в муніципальному гуртожитку понад 120 днів, вона повинна покривати 50% вартості проживання, але не більше 40 злотих на добу. Через 60 діб, коли сплине 180 днів проживання, розмір збільшується до 75% вартості, але не більше 60 злотих на добу.

Водночас повідомляється, що близько 85% всіх українців, які живуть в гуртожитках, мають право взагалі не платити, оскільки для них передбачені пільги. До таких груп належать:

  • неповнолітні;
  • люди з особливими потребами;
  • особи пенсійного віку;
  • вагітні жінки;
  • люди, на вихованні яких перебувають діти до 12 місяців;
  • опікуни не менше трьох дітей;
  • опікуни інвалідів;
  • особи зі складною фінансовою ситуацією.

Правила пояснюють тим, що людям із вразливих груп складно знайти роботу та відкладати гроші на проживання. Одночасно з цим всі інші українці матимуть стимул якнайшвидше працевлаштуватися, почати активну професійну діяльність та забезпечувати своє перебування у Польщі не коштами держави.

Польща оновила правила депортації

Польська влада внесла зміни до "Закону про іноземців" в питанні нелегального проживання та процедури депортації. Відтепер за порушення правил перебування у державі осіб каратимуть забороною відвідувати Шенгенську зону терміном до 10 років (раніше було до 5 років). Також негайний виїзд потрібно здійснити протягом 8 днів після отримання відповідного рішення, а не у термін від 15 до 30 днів.

Подати апеляцію для оскарження рішень, які стосуються видачі та заміни посвідки або дозволу на перебування, можна тільки впродовж 7 днів. Щобільше, депортація можлива до розгляду справи незалежним судом. Зауважимо, ці норми не діють для українців, поки триває війна. Тобто Закон не можуть застосувати до громадян нашої держави. Але після завершення воєнного стану за порушення правил перебування каратимуть негайною депортацією.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці в Польщі можуть отримувати дві пенсії та розповідав, кому та скільки виплачують. Також ми повідомляли, що українцям стало простіше шукати роботу за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.