Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Працювати доведеться довше? Кому з українців "уріжуть" стаж для пенсії

Деяким українцям уріжуть від 2 до 5 років страхового стажу для нарахування пенсії

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні "уріжуть" від 2 до 5 років страхового стажу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям доведеться купувати від 2 до 5 років страхового стажу або довше працювати, тому що для нарахування пенсії в Україні необхідно мати достатню кількість стажу.

Сайт Pro Гроші розповідає, кому з українців "урізали" страховий стаж.

Кому доведеться працювати довше

Раніше період навчання у вищих навчальних закладах, який може становити від 2 до 5 років, зараховувався до страхового стажу для нарахування пенсії. Однак тепер ці роки доведеться докупити або працювати довше.

При нарахуванні пенсії до страхового стажу відноситимуться роки навчання на денному відділенні у виші за період до 1 січня 2004 року. Після цієї дати період навчання вже не увійде до стажу. Щоб підтвердити факт навчання у ці роки, необхідно до Пенсійного фонду пред’явити диплом чи свідоцтва, посвідчення та інші документи, видані виходячи з архівних даних.

Купити стаж за період навчання

Такий період зараховується до страхового стажу лише у разі добровільної сплати єдиного соціального внеску. Щоб це зробити потрібно звернутися до органів податкової служби за місцем проживання та написати заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідно до статті 10-ї Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", у разі одноразової сплати ЄСВ за періоди, в які особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, сума спати за кожен місяць такого періоду не може бути меншою від мінімального страхового внеску на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Сума ЄСВ, яку доведеться заплатити, становитиме 2 860 гривень на місяць.

Хто може отримати три роки додаткового стажу

Згідно з частиною 1 ст. 40 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове пенсійне страхування", на це мають право незайняті батьки, які доглядали дитину до трирічного віку. В Україні догляд за дитиною може здійснювати і мати, і батько, тож страховий стаж зараховується як для чоловіків, так і для жінок. Але за умови, що вони відмовились від роботи на період догляду за дитиною.

Для нарахування додаткового стажу необхідно подати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини або її паспорт;
  • документ про те, що до досягнення дитиною трьох років батько або мати не працювали (витяг із трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності).

Раніше ми розповідали, що буде з пенсійними виплатами військових з 1 грудня. Також ми писали, хто може отримати надбавку до пенсії. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.