Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі особи з інвалідністю отримають кошти на реабілітацію: про кого йдеться

З'ясувалось, кому з українців Фонд державного страхування виділив 17 мільйонів гривень

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Постраждалим на виробництві виділили кошти на реабілітацію

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадянам, які отримали інвалідність через виробничі нещасні випадки, виплатять 17 мільйонів гривень.

Про це повідомили у Фонді соціального страхування.

За словами чиновників, кошти витратять на забезпечення постраждалих доглядом, ліками й засобами реабілітації, що передбачено ухваленою Кабміном постановою.

"Найближчим часом потерпілі, які мають інвалідність через виробничі нещасні випадки, отримають близько 17 мільйонів гривень – це гроші для оплати послуг осіб, які проводять для них медичні процедури на дому та здійснюють догляд, оплата лікарських засобів і медвиробів, забезпечення медичною реабілітацією, придбання протезів та інші послуги. Профінансувати ці кошти, попри перешкоди, спричинені станом припинення Фонду, було для нас пріоритетним завданням, і завдяки спільній роботі з Міністерством соціальної політики та виконавчою дирекцією ФССУ ми це ефективно реалізували", – зазначив голова комісії з реорганізації Фонду соціального страхування України Олександр Бахматський.

На що саме підуть кошти

  • спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування;
  • додаткове харчування;
  • лікування потерпілих та їх медичну реабілітацію;
  • санаторно-курортне лікування;
  • технічні та інші засоби реабілітації;
  • очне протезування, придбання окулярів і контактних лінз, слухових апаратів;
  • лікарські засоби та вироби медичного призначення;
  • бензин, ремонт і техобслуговування автомобілів, а також транспортне обслуговування.

Зазначимо, з 1 січня 2023 року Фонд соціального страхування України перебуває у процесі припинення. Наразі триває процес врегулювання передачі від Пенсійного фонду України до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю копій медичних складових особових справ потерпілих від нещасного випадку.

Раніше ми писали про те, як відновити документи, які підтверджують інвалідність і необхідні для отримання пільг та соціальних виплат.

Куди звертатися

Щоб відновити документи, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення. Його фахівці мають доступ до централізованого банку даних таких осіб і можуть зробити з нього витяг.

Для поновлення висновку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) зверніться до найближчого медичного центру, в якому працює така комісія.

Під час воєнного стану внутрішньо переміщених осіб оглядають виключно за місцем їх перебування.

Також у ВПО немає потреби проходити повторний огляд МСЕК, щоб підтвердити інвалідність. Вона продовжується автоматично. Проте після скасування воєнного стану такий огляд необхідно буде пройти впродовж 6 місяців.

Сайт Pro Гроші зазначав, як оформити інвалідність, перебуваючи за кордоном. Також ми розповідали, у якому випадку інвалідність родичів не буде підставою для відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.