Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держкошти йдуть не на те: Шмигаль назвав індикатори марнотратства

Прем'єр-міністр назвав п'ять пріоритетів для витрат коштів із місцевих бюдетів

Фото: УНІАН, Денис Шмигаль/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Шмигаль назвав пріоритети витрат держкоштів

Фото: УНІАН, Денис Шмигаль/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль звернувся до представників місцевої влади у всіх регіонах України та закликав переглянути свої рішення щодо спрямування бюджетних коштів на потреби не першої необхідності. Натомість це фінансування краще витатити на розв'язання критичних питань та наближення перемоги.

Про це Шмигаль сказав під час засідання уряду.

Він пояснив, як чиновникам можна легко визначити індикатор марнотратства при витрачанні бюджетів під час війни.

"Поставте собі запитання: яким чином рішення, яке ви приймаєте, наближає нашу перемогу чи розв’язує критичне питання? Якщо відповідь – жодним, то відкладіть його на повоєнний час. Або шукайте інші джерела для реалізації", – сказав прем'єр-міністр.

Шмигаль нагадав, що для задоволення потреб у деяких витратах місцева влада може спробувати залучити позабюджетне партнерське фінансування.

П'ять пріоритетів витрачання бюджетних коштів

Прем'єр-міністр також пояснив, куди насамперед повинні бути спрямовані кошти. Він назвав п'ять основних цілей:

  • сфера оборони;
  • соціальні програми;
  • фінансування медицини та освіти;
  • критична інфраструктура;
  • відновлення.

"Звертаюся до керівників місцевої та центральної влади. Усі видатки, які сьогодні не на часі, прошу відкласти. Це питання здорового глузду і розуміння пріоритетів", – додав Шмигаль.

Прем'єр-міністр також розповів, що на потреби оборони за перші шість місяців 2023 року уряд виділив 672 млрд гривень. А за цей час абсолютно всі податки громадян і бізнесу становили 600 млрд гривень.

"Тобто кожну гривню і кожну копійку, яку громадяни України сплачують до бюджету, ми одразу спрямовуємо на зарплати військових, на техніку, зброю, дрони, боєприпаси та інше забезпечення нашої армії. Оборона й безпека була, є і буде абсолютним пріоритетом державних видатків", – додав Шмигаль.

Наслідки скандальних закупівель в Україні

Раніше стало відомо, що міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав у відставку на фоні величезного конфлікту через виділення 400 млн гривень на зйомки серіалів під час війни.

Заяву на звільнення Ткаченко оприлюднив відразу після вечірнього звернення президента Володимира Зеленського 20 липня. Президент заявив, що обговорив із прем'єр-міністром Шмигалем питання бюджетних видатків.

"Я запропонував главі уряду два кроки. Перший: знайти позабюджетні кошти на проекти, які зараз дійсно потрібні. У світі є люди, які можуть допомогти. Другий: попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України", – повідомив Зеленський.

Він також публічно звернутися до всіх представників місцевої влади в Україні та закликав зробити так, щоб люди відчули, що ресурси бюджетів використовуються справедливо та правильно. Зеленський додав – бруківка, прикрашання міст, фонтани почекають до перемоги.

Нагадаємо, що нещодавно Арахамія анонсував зміни із проведенням держзакупівель в Україні. Також ми розповідали про скандальні тендери у Києві, з яких почалися суспільні обговорення марнотратства чиновників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.