Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найдивніші закупівлі для укриттів: чому купують те, що нікому не потрібно

Закупівля барабанів та сковорідок для бомбосховищ викликала неабиякий резонанс серед населення

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Такі закупівлі свідчать про відсутність контролю

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На державному сайті ProZorro почали з'являтися дивні тендери на закупівлю товарів для облаштування укриттів. Однак йдеться не про меблі, які дійсно потрібні для бомбосховищ, а про музичні інструменти та прилади, які не мають відношення до безпечного перебування в захищеному місці під час ракетних обстрілів.

Українці одразу відреагували на такі дії місцевих адміністрацій та заполонили мережу мемами про гру на барабанах та кулінарні шоу в бомбосховищах під час повітряних тривог.

Сайт Pro Гроші зібрав найцікавішу інформацію щодо "облаштувань" укриттів такими товарами.

Барабани для укриттів

Управління освіти Дніпровського району Києва закупило шкіряні барабани на понад 890 000 гривень, які мали призначатися для психологічного розвантаження дітей під час повітряних тривог в укриттях.

Відомо, що було замовлено 306 барабанів різного діаметру та комплекти молоточків для гри на музичних інструментах, вартість яких становила:

  • барабани – від 1 900 до 3 960 гривень за один музичний інструмент;
  • комплект молоточків – 356 гривень.

Загалом вартість закупівлі такого товару для бомбосховища становила 891 174 грн.

Мер Києва Віталій Кличко пояснив, що, за його інформацією, закупівлю цих барабанів робили районні адміністрації як іграшок для дитячих садків, але яким чином вони опинилися в переліку товарів для укриттів, незрозуміло.

Після масового обговорення в мережі такого замовлення в.о. голови Дніпровської райадміністрації Павло Бабій повідомив, що у Дніпровському районі Києва розірвали договір про закупівлю барабанів та мають намір перевірити законність даної закупівлі.

Закупівля електричних овочерізок та сковорідок

На державному сервісі Prozorro було оголошено тендер на закупівлю для укриттів електричних овочерізок Robot Coupe CL50, які коштують 131 958 гривень за один такий прилад. Депутат Київради Леонід Ємець зазначив, що закупівля була оголошена на 12 таких овочерізок загальною вартістю у 1 583 496 гривень.

За словами депутата, такий прилад здатний подрібнювати будь-які фрукти, овочі, горіхи, сухарі, шоколад, сир та інші продукти.

Також для укриття в одному з ліцеїв Дніпровського району Києва була замовлена електросковорідка вартістю 720 000 гривень. Леонід Ємець зазначив, що такий девайс здатний на одній площині на різних температурах готувати за запрограмованими рецептами вишукані делікатеси, але при цьому сам прилад "їсть" 21 кВт/год. Тобто на електроенергію додатково потрібно витрачати ще 400 000 гривень на рік.

За словами депутата, в Україні існують певні аудиторські компанії, які мають здійснювати перевірку на законність таких незрозумілих закупівель. Тож, після ажіотажу серед населення, скоріш за все, такі перевірки здійснюватимуть на постійній основі.

Що каже економіст стосовно таких тендерів

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що зараз важко сказати, чи здійснилися ці закупівлі, чи це просто була пропозиція.

В цілому щодо цього факту, дійсно, питання дуже болісне, тому що йде війна, у держави обмежені ресурси, тому треба чітко розуміти, що саме варто закуповувати для бомбосховищ. Наприклад, потрібно купити меблі, питну воду або краще облаштувати укриття барабанами та іншими товарами, які зовсім не мають відношення до місця, де громадяни повинні перебувати під час ракетного обстрілу.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Експерт пояснив, що такі дії свідчать про відсутність контролю вищих органів за закупівлею будь-яких товарів. А те, що місцеві адміністрації прагнуть витратити цільові кошти на облаштування укриттів – це цілком зрозуміло.

Можливо, з конкурентної точки зору, це була дуже вигідна пропозиція на закупівлю саме цих товарів, але тут вже стає питання: "Чи є це гострою потребою для укриттів?". Дійсно, тут добре спрацювали ЗМІ, які оприлюднили цю інформацію та спровокували відновлення таких перевірок, – каже економіст.

За його словами, такі величезні витрати на товари для укриттів, які потрібно привести до ладу, не є нормальним явищем. Це речі, на які потрібно реагувати та контролювати.

Раніше ми розповідали про те, як українці в соцмережах реагують на закупівлю барабанів для укриттів. Також ми писали, які укриття пропонують забудовники на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.