Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дерусифікація в розпалі: чи треба змінювати документи при перейменуванні вулиці

Якщо перейменовується вулиця внаслідок процесу дерусифікації, існує потреба внести зміни до офіційних документів

Фото: Telegraf. Колаж: Pro Гроші

Якщо ваша вулиця змінила назву, варто знати нюанси переоформлення документів

Фото: Telegraf. Колаж: Pro Гроші

В Україні довгий час триває процес зміни назв вулиць у містах і селах, оскільки урядом проводиться масова дерусифікація. Вона покликана повністю позбавити нашу державу будь-яких проявів асоціації з Російської імперією, Радянським Союзом, їхніми діячами, культурою, пропагандою тощо.

На фоні повномасштабної війни, яку розв’язала влада Росії, процес перейменування пришвидшився. Дерусифікацію проводять, незалежно від площі населеного пункту. Попри весь позитивний вплив, українці часто задаються питаннями, чи є необхідність змінювати офіційні документи, як от місце реєстрації, відомості про місцезнаходження юридичної особи та ін.

Розберемося, в яких випадках передбачені зміни, у матеріалі Pro Гроші.

Документи на нерухомість

Законодавством України не вимагається переоформляти документи, що стосуються нерухомості. Теперішній варіант вважається чинним, навіть якщо назва вулиці, на якій розташований об’єкт, стала іншою. Йдеться про свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, дарування тощо.

Проте є винятки. У разі якщо власник продає, дарує або передає у спадок нерухоме майно, то під час оформлення нових документів вже варто вказати поточну назву вулиці, а не попередню.

Місце реєстрації

Відсутність необхідності втручання у поточну редакцію також стосується інформації щодо місця реєстрації. Як вказано в українському законодавстві, перейменування вулиці не є підставою змінювати своє місце реєстрації. Таку правку можна внести лише за безпосередньої потреби, наприклад, коли прийде час міняти паспорт або особисті дані, як от прізвище.

Ви маєте право отримати витяг з реєстру територіальної громади зі вказаною новою назвою вулиці. Для цього зверніться у будь-яке відділення Центру надання адміністративних послуг і напишіть відповідну заяву.

Документи ФОП

Якщо ви зареєстровані як фізична особа-підприємець, доведеться переоформити чимало різних офіційних паперів, оскільки нова назва вулиці означає зміну місцезнаходження юридичної особи. Зокрема, мова про установчі документи (статут тощо), відомості про ФОПа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР), повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків і т. д.

Як бачите, процедура досить затратна у плані часу та коштів. У випадку здійснення повноцінної процедури, в яку входять підготовка протоколу зборів/рішення засновника, тексту статуту у новій редакції тощо, доведеться заплатити адміністративний збір у розмірі 740 грн.

Проте існує можливість скоротити витрати як часу, так і грошей. Якщо вам як юридичній особі не потрібно змінювати установчі документи після перейменування, можете тільки подати заяву на безплатне переоформлення відомостей. Для цього завітайте у ЦНАП з паспортом.

Зауважимо, що не існує вказівок чи граничних термінів у законодавстві України, якими б обмежувався час проведення зміни у цих паперах. ФОП може здійснювати переоформлення відповідно до власного відчуття потреби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці можуть заплатити величезні штрафи під час війни. Також ми повідомляли, скільки українцям потрібно дров для опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.