Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Засуджених українців відправлятимуть на війну? Як хочуть змінити правила мобілізації

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає прийняття обвинувачених та засуджених на військову службу

Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть мобілізувати засуджених

Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада хоче дозволити українцям, які звільнені від відбування покарання з випробовуванням або засуджені у кримінальній справі, проходити військову службу під час мобілізації.

Про це йдеться в законопроєкті №8243.

Так, нардепи хочуть внести зміни до Кримінального кодексу та доповнити деякі положення кримінального законодавства, щоб надати можливість обвинуваченим, засудженим особам проходити військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Зараз у законодавстві така можливість не передбачена.

Важливо, що засуджених зможуть мобілізувати на військову службу виключно за власним бажанням. А також у випадку призову на військову службу до набрання судовим рішення законної сили.

Що передбачає законопроєкт

У пояснювальній записці до законопроєкту повідомляється, що у Кримінальному кодексі планують передбачити можливість звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням з метою проходження військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період у судовому порядку.

Також у Кримінальному кодексі хочуть визначити випадки зупинення виконання судових рішень у кримінальному провадженні під час особливого періоду, у наступних випадках:

  • якщо до набрання судовим рішення законної сили обвинувачений був призваний на військову службу за призовом під час мобілізації;
  • у випадку, коли обвинувачений/засуджений виявив бажання проходити військову службу за призовом під час мобілізації;
  • коли матеріали кримінального провадження були витребувані суддею доповідачем під час підготовки касаційного розгляду, але впродовж трьох місяців матеріали до суду не надійшли з причин перебування їх на тимчасово окупованій території України або у місцях проведення бойових дій.

Також у законі хочуть передбачити такі пункти:

  • встановити процедуру, за якою можливе зупинення виконання судового рішення;
  • встановити можливість зарахування у строк відбування покарання часу проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Станом на 1 грудня, законопроєкт відкликано з парламенту та знято з розгляду.

Скільки служитимуть мобілізовані українці

Згідно з законодавством, для громадян України, які призвані на військову службу під час дії воєнного стану, встановлюють такі строки служби:

  • для офіцерів, які проходять військову службу за призовом – до 18 місяців;
  • для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації – до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію;
  • для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів – на строки, визначені рішенням Верховного Головнокомандувача ЗСУ.

Раніше ми писали про те, хто може отримати відстрочку та за яких умов. Сайт Pro Гроші також розповідав, що ще одна категорія чоловіків може звільнитись з військової служби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.