Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит дров для опалення: у яких областях доведеться чекати місяцями

Дізналися, яка ситуація із наявністю дров у лісництвах у різних областях України і як їх купити

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація із дровами у лісгоспах складна

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дрова стали особливо важливим та затребуваним ресурсом після того, як Росія почала регулярно бити по енергетичній інфраструктурі України. Людей вже залишали без світла на певний час, і тепер всі бояться залишитись без опалення.

Найдешевше купити дрова через державні лісові господарства, тобто лісництва. Однак зробити це не так просто, оскільки охочих вигідно закупитися деревом для опалення дуже багато. Також є складнощі з доставкою та вибором потрібних дров. Сайт Pro Гроші розібрався, яка ситуація із чергами у різних областях, і які види деревини пропонують українцям.

Без черг дрова не купити?

На жаль, так. Ми обдзвонили декілька лісгоспів у Львівській, Харківській, Київській, Хмельницькій та Одеській областях, і лише в одному з них можна було придбати дрова найближчим часом.

У ДП "Львівський лісгосп" нам заявили, що забрати дрова одразу після оплати не вийде, оскільки черги у різних лісництвах сягають від кількох тижнів до кількох місяців.

Зараз є черга, в залежності від того, де ви проживаєте, у різних лісництвах по різному − десь менше місяця, десь місяць, десь більше. Переважно черги є всюди, але треба телефонувати до лісничих, − розповіла інженерка зі збуту.

У Хмельницькому лісомисливському господарстві також заявили, що без черг не обійтись, і зараз, щоб вигідно закупитись дровами, доведеться чекати близько місяця.

І це не найгірша ситуація, оскільки останнім часом попит трохи спав, а кілька місяців тому на дерево доводилось чекати по два місяці.

Адміністраторка системи Гутянського лісового господарства у Харківські області заявила, що ситуацію треба уточнювати у кожному окремому лісництві, оскільки дров може взагалі не бути. Лісничий цього господарства сказав, що черги на дрова мінімум два-три тижні, а з дров можна придбати лише липу та хвойні породи, твердих порід, які найкраще підходять для опалення, наприклад, дуба немає і поки не очікується.

У ДП "Білоцерківський лісгосп" Київської області інженер з реалізації деревини сказав, що у них дров вже немає і всюди по області є черги.

У нас було десь 20 кубометрів, а купили вже 100, є черга. Справа в тому, що ми виставляли м’які дрова, а люди хочуть тверді. А для цього треба приїжджати в лісництво, ставати в чергу, записуватись, вже є черга два-три місяці, – сказав інженер.

У Одеській області ситуація цікава. У одному з лісництв ДП "Одеське лісове господарство" нам відповіли, що в них взагалі дров немає і в чергу не записують. А от в Ананіївському лісництві сказали, що дрова зараз є, але забрати їх можна лише самовивозом.

Як обрати лісництво?

Вам потрібно зайти на сайт управління лісового та мисливського господарства вашої області, й там ви знайдете розділ про реалізацію паливних дров.

У розділі має бути інструкція про те, як замовити деревину, і перелік усіх відповідальних осіб від кожного лісництва. Ось приклад Львівської області:

Приклад переліку лісгоспів області
Приклад переліку лісгоспів області

З переліку обираєте той лісгосп, який вам найзручніше відвідати та телефонуєте відповідальній особі. Зауважте, що ситуація у кожному окремому господарстві відрізняється, відрізняються й умови доставки.

Наприклад, в Одеській області наголошують, що підприємства не здійснюють навантаження лісопродукції для населення.

"Транспортні послуги надаються за окрему плату, згідно з чинним тарифом, в залежності від транспорту та відстані вивезення (за наявності можливості у підприємства)", повідомляють на сайті.

Тож у кожній області потрібно домовлятись індивідуально, а найкраще, приїхати у лісництво і поговорити з лісником. До речі, без візиту до лісництва ви не зможете придбати дрова.

Як купити дрова?

Тут ситуація у всіх областях дуже схожа, оскільки є один алгоритм.

Спочатку ви звертаєтесь у лісництво або до контори лісгоспу та пишете заяву, у якій треба вказати обсяг дров, який хочете купити.

До заяви необхідно додати копію паспорта та ідентифікаційного коду. Після цього вам видадуть рахунок на оплату з реквізитами підприємства та сумою оплати. Його можна погасити у банку, як будь-який звичайний рахунок, а після, із квитанцією про оплату знову звернутися у лісництво.

Про доставку, завантаження та наявність дров потрібно говорити індивідуально, за деякі послуги може бути додаткова оплата.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому небезпечно збирати дрова без дозволу, і розповідав, чи можна збирати сухостій та що заборонено українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.