Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Давайте вже після війни: в ЄС запропонували Україні відмовитись від важливого закону

Міністр юстиції Денис Малюська пояснив, чому в Європі вважають закон не на часі та до чого тут війна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні, ймовірно, відкладуть імплементацію закону про олігархів через війну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Венеціанська комісія пропонує українському уряду не поспішати з ухваленням закону про олігархів та дочекатися закінчення війни з Росією. Хоча раніше Європейська комісія вважала закон одним із маркерів на шляху України в ЄС.

Як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, Україні запропонували відкласти на потім імплементацію закону, оскільки війна з Росією суттєво змінює баланс сил, тому зараз вплив олігархів на політичні процеси серйозно зменшився.

Також, за словами міністра, наразі оцінити вплив закону про олігархів на правову та політичну системи дуже складно.

"І це як руйнування їхніх підприємств, так і функціонування органів державної влади під час війни", — додав Малюська.

При цьому він підкреслив, що якщо уряд погодиться почекати з введенням закону, то це навряд чи довго триватиме. Усе тому, що Венеціанська комісія та Україна обов'язково повернуться до цієї теми після перемоги нашої країни у війні з РФ.

Також Денис Малюська додав, що імплементація "антиолігархічного закону" – одна з семи рекомендацій ЄК для України на шляху до євроінтеграції. Тобто, виконання окреслених умов буде важливим для нашої держави у контексті приєднання до Європейського Союзу.

Закон про олігархів: що відомо

Документ був поданий до парламенту президентом Володимиром Зеленським влітку 2021 року. Закон дозволяє РНБО вирішувати, визнавати конкретну особу олігархом чи ні. Висновок РНБО буде підставою для включення таких осіб до реєстру олігархів.Після цього їм заборонять підтримувати політичні сили та виступати покупцем в процесі приватизації об'єктів великої приватизації.

Також закон передбачає, що в Україні з'явиться реєстр олігархів. Присутнім у цьому реєстрі повинні будуть подавати декларацію — так само як особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Як українські олігархи "збідніли" через війну

Станом на кінець 2022 року прямі втрати від вторгнення Росії становили понад $130 млрд. Майже $10 млрд із цієї суми припадає на промисловість. З них понад $4,5 млрд — саме на активи великих бізнесменів.

Абсолютний лідер по втратах через війну — Рінат Ахметов. Росіяни зруйнували Металургійний комбінат ім. Ілліча та Азовсталь у Маріуполі, якими володів бізнесмен. На думку аналітиків з Центру економічної стратегії, олігарх зазнав прямих збитків на понад $3,8 млрд.

Ще одне зруйноване підприємство — Кременчуцький НПЗ, найбільший в Україні нафтопереробний завод. Раніше він належав Ігорю Коломойському, однак, у листопаді 2022 року держава націоналізувала цей актив. Втрати заводу оцінили в майже $0,5 млрд.

Раніше ми пояснювали, навіщо мільйонери вкладають шалені гроші у спорт. Також ми писали, який ще бізнес в Україні має зв'язки з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.