Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЦВК вже підрахувала вартість: чи виділять кошти на вибори у 2024 році

В Мінфіні пояснили, скільки можуть коштувати вибори президента та нардепів та коли вони відбудуться

Фото: УНІАН, ЦВК. Колаж: Pro Гроші

Вибори в Україні мали б провести у 2024 році

Фото: УНІАН, ЦВК. Колаж: Pro Гроші

Центральна виборча комісія (ЦВК) 15 серпня повідомила, що отримала лист від Міністерства фінансів з проханням надати розрахунки вартості проведення президентських та парламентських виборів. Однак згодом у міністерстві пояснили, чи будуть передбачати у держбюджеті кошти, щоб провести їх у 2024 році.

Відповідь на це питання у Мінфіні дали на запит Радіо Свобода.

В уряді наразі переконані, що немає підстав передбачати кошти на проведення виборів у 2024 році. Водночас у Мінфіні пояснили, для чого зверталися до ЦВК.

"Міністерство фінансів під час підготовки проєкту державного бюджету складає прогноз показників бюджету на середньострокову перспективу, а саме на 2025 – 2026 роки", – зауважили у міністерстві.

Там також додали, що обсяг держкоштів на підготовку та проведення виборів президента України та народних депутатів України значний. Саме тому Мінфін попросив ЦВК завчасно розрахувати орієнтовну вартість цих заходів.

Скільки коштуватиме проведення виборів

У ЦВК підрахували, що у разі, якщо вибори будуть проводити у 2024 році, їхня вартість становитиме:

  • на проведення виборів президента України – 5 418,3 мільйона гривень;
  • на проведення виборів народних депутатів – 3 745,8 мільйона гривень.

Коли відбудуться вибори

В Конституції України передбачено, що президентські вибори, а також вибори до Верховної Ради повинні проводитися раз на п'ять років. Востаннє вибори були у 2019 році. Відповідно, наступного разу вони мали б відбутися у 2024-му: навесні – президентські, а восени – парламентські.

Однак під час воєнного стану вибори не проводяться, оскільки це передбачено законодавством. Рішення про обрання президента та нардепів має бути ухвалене вже після припинення воєнного стану.

Попри це, ЦВК все ж затвердила орієнтовні обсяги державних видатків, потрібних для проведення президентських і парламентських виборів, а також місцевих виборів у разі їх проведення.

В НБУ натякнули, скільки ще триватиме війна

У липні регулятор змінив прогноз щодо реального валового внутрішнього продукту України (ВВП) та знизив його на наступний рік з 4,3% до 3,5%. Таким чином в НБУ очікують, що війна в Україні може затягнутися.

"НБУ закладає в новий прогноз припущення про суттєве зниження ризиків безпеки в середині 2024 року", – йдеться в повідомленні.

До цього Нацбанк розраховував, що зниження ризиків безпеки відбудеться на початку 2024 року.

Раніше ми писали про те, що член ЦВК Юрій Буглак отримав 1,5 млн гривень зарплати за дистанційку з Маямі. Також ми розповідали, скільки влада Києва виділяє на оборону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.