Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінуйте свій час: скільки мають доплачувати за понаднормову роботу

Разом з експертом розібралися, чи законна понаднормова робота та скільки за неї мають доплачувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки мають доплачувати за понаднормову роботу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Іноді українці можуть працювати понаднормово, це зазвичай залежить від виду діяльності компанії. За це перепрацювання роботодавці мають доплачувати своїм працівникам. Однак, чи є певні правила, за якими нараховуються надбавки?

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Доплата за понаднормову роботу

За словами експерта, Трудовим кодексом України передбачено 8-годинний робочий день, але під час воєнного стану були внесені певні зміни, згідно із якими робочий тиждень може тривати 60 годин. В залежності від виду діяльності підприємства, працівники можуть виконувати понаднормову роботу.

Щодо доплат за перепрацювання, все це має передбачатися трудовими договорами або контрактами, які укладаються між співробітником та роботодавцем. Тобто, при працевлаштуванні ви маєте обговорити як понаднормову роботу, так і роботу у вихідні та святкові дні.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Експерт зазначив, що, як правило, для працівників, які працюють понаднормово, мають встановлюватися подвійні тарифи. Вони вираховуються дуже просто: місячна заробітна плата ділиться на кількість робочих днів й отримується денна ставка, яка ділиться на кількість робочих годин.

Але знову ж таки, все залежить від того, як роботодавець домовиться з працівником. Можливо таке, що трудовим договором буде передбачено фіксовану доплату за понаднормову роботу. Наприклад, якщо розмір такої надбавки становитиме 300 гривень, то людина отримає таку доплату, незалежно від того, скільки годин вона перепрацювала, – каже Кравець.

Чи законно штрафувати працівників

Будь-які види стягнень мають бути прописані у трудовому договорі. Адже, влаштувавшись на роботу, людина має розуміти, яке покарання вона понесе у разі порушення трудової дисципліни. Стягнення можуть бути як грошові, так і адміністративні.

До адміністративних (дисциплінарних) порушень можна віднести навіть запізнення на роботу або з обідньої перерви. Щодо грошових стягнень, це може бути позбавлення премії, надбавок, виплат. За порушення трудової дисципліни працівника навіть може бути звільнено.

Раніше ми розповідали, чи може працівник оскаржити рішення про грошове стягнення. Також ми писали, чому українцям можуть не надати відпустку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.