Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на ячмінь 31 серпня — скільки коштує тонна зерна

Вартість ячменю поступово зростає через значний попит на зерно на світовому ринку — щороку Україна збільшує експорт до Азії та Африки

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість ячменю залежить від світового попиту на зерно

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну, українські аграрії продовжують займатися своєю справою. З 1 липня по 14 серпня 2023 року вже було експортовано 3,122 млн тонн зернових та зернобобових.

Сайт Pro Гроші, посилаючись на сайт з аналітики Tripoli.land, розповідає, скільки коштує ячмінь 31 серпня.

Вартість ячменю 31 серпня

Середня ціна на ячмінь станом на кінець серпня – 4 614 грн за тонну без ПДВ. За такою вартістю зерно можна продати елеваторам.

Ціна на ячмінь із доставкою на комбікормові заводи та іншим переробникам зазвичай вища і становить 6 500–7 300 грн за тонну.

Ячмінь вважається однією з найкращих кормових культур, оскільки має високу поживну цінність та насиченість ферментами. Завдяки високому світовому попиту на ячмінь ціна його поступово зростає.

Ціна на ячмінь в Україні

Оскільки суворі зимові умови в Україні обмежують район посіву озимих сортів ячменю, то в загальному обсязі врожаю зернових більшу частку займає ячмінь ярий і ціна на нього формується в залежності від світових тенденцій. При цьому на озимий ячмінь ціна майже не відрізняється від ціни на ярий, хоча він і має набагато вищу врожайність.

Щороку Україна збільшує експорт ячменю до країн Азії та Африки, насамперед — Саудівської Аравії. Постійне зростання попиту на зернові призводить до того, що на світових ринках ціна на ячмінь на сьогодні залишається на доволі високому рівні.

На ячмінь фуражний ціна значно нижча ніж на якісний пивоварний ячмінь, оскільки вирощування останнього вимагає високого рівня агротехнічних робіт та відповідних погодних умов.

Скільки зерна вже експортувала Україна

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, з 1 липня по 14 серпня 2023 року вже було експортовано 3,122 млн тонн зернових та зернобобових.

У 2023 році Україна вже експортувала:

  • 1,250 млн тонн пшениці;
  • 385 тис. тонн ячменю;
  • 0,6 тис. тонн жита;
  • 1,481 млн тонн кукурудзи.

За перших 14 днів серпня 2023 року Україна вже експортувала 848 тис. тонн зернових та зернобобових (за перших 15 днів серпня торік – 948 тис. тонн), у тому числі:

  • 429 тис. тонн пшениці;
  • 90 тис. тонн ячменю;
  • 328 тис. тонн кукурудзи.

Раніше ми повідомляли, як тимчасовий український зерновий коридор може вплинути на ситуацію в Чорному морі. Також ми писали, скільки коштувала пшениця 16 серпня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.