Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на овочі ударили по кишенях? Які продукти подорожчали літом найбільше

За словами експерта, саме овочі та фрукти на сьогодні є яскравим прикладом того, як в Україні працює сезонність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінились ціни на овочі та фрукти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на овочі та фрукти не завжди є стабільними. На їхні зміни впливають безліч факторів. Зокрема, курс долара, попит від громадян, врожайність тощо. Однак чи були протягом літа на ринку певні продукти, які "зʼїдали" бюджет українців найбільше?

З цим питанням сайт Pro Гроші розбирався разом з членом Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзином.

За словами експерта, жоден зразок овочів чи фруктів не подорожчав протягом всього літа. Адже такі продукти це є виключно сезонними й саме влітку на них найменша ціна.

У травні, наприклад, черешні були за 900 гривень кілограм. У сезон ви її могли взяти за 80 гривень кілограм. Картопля молода в травні коштувала 250-300 гривень кілограм, а зараз її можна купити за 15 гривень. Тому говорити про здорожчання я б взагалі не ризикнув, а навпаки, варто говорити про здешевлення і навіть досить значне, – розповідає Олег Пендзин.

Чого чекати від цін восени

Логічно, що чергове здорожчання буде на ринку буде, як зазвичай, саме восени, коли сезон овочів та фруктів вже припиниться.

Загалом, якщо брати кожен рік, що ми дивимося на сезоні коливання, то саме овочі та фрукти на сьогодні є яскравим прикладом того, як в Україні працює сезонність на ринку.

Найнижча ціна влітку. Починаючи з осені ми помічаємо поступове здорожчання. А найвища ціна на овочі у нас у квітні-травні наступного року, – розповідає експерт.

Спрогнозувати те, на скільки саме зросте ціна на дані продукти наразі неможливо, адже є безліч факторів, які впливають на перспективу подорожчання тих чи інших продуктів.

Якщо будемо сидіти без світла, бо ворог знову завдасть масового удару по Україні й залишить її без світла, то овочі будуть дорожчі. Якщо не буде такого сценарію, то овочі будуть дешевші. Але зараз поки важко про це говорити, – запевняє Пензин.

Що впливає на курсові коливання?

Також раніше, Олег Пендзин та доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповідали, що наразі стабільність курсу долара ґрунтується на макрофінансовій допомозі. Саме її Україна отримує від західних партнерів.

За словами експертів, головним фактором валютних коливань є попит та пропозиція на долар, які, власне, й обумовлені отриманням мікрофінансової допомоги.

Тобто, якщо Україна отримує надходження до бюджету, гранти, кредити, то попит на іноземну валюту вгамовується. У випадку, якщо західні партнери пригальмовують надання такої допомоги, тоді, на ринку буде зростання попиту, а також здорожчання долара.

Більше читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми повідомляли, які продукти стали розкішшю для українців під час війни. Також ми писали, якими будуть ціни на продукти влітку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.