Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна унікальних М7 Bradley BFIST: скільки коштують БМП-навідники для України

Всього на озброєні української армії опиняться чотири машини керування артилерійським вогнем

Фото: defense.gov., Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштують М7 Bradley BFIST

Фото: defense.gov., Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Під час візиту до Києва американського президента Джозефа Байдена стало відомо про надання Україні в пакеті військової допомоги чотирьох танків М7 Bradley BFIST, які дозволяють вести високоточний вогонь по позиціях противника.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує одна спеціальна машина та на що вона здатна в умовах війни.

Яка ціна одного М7 Bradley BFIST

Досі невідомо, який повний комплект озброєння отримає Україна в рамках допомоги від Сполучених Штатів Америки на суму 460 млн доларів. Водночас у Міністерстві оборони США повідомили про відправлення кількох унікальних М7 ​Bradley ​BFIST, призначених для розвідки та високоточного наведення. Тобто це не бойові машини (танки у стандартному розумінні), а спеціальна техніка для керування артилерійським вогнем.

Вартість одиниці – в середньому 3,1 млн доларів. Тобто чотири машини обійдуться в 12,5 млн доларів. В рамках всього пакету воєнної підтримки ця сума не виглядає вагомо, втім інформація з відкритих джерел говорить, що навіть для армії Америки комплектація вважається рідкісною. Всього Bradley з індексом М7, які замінили бойові машини підтримки та управління вогнем M981 FISTV, випустили 55 одиниць.

Як ЗСУ зможуть використати важке озброєння

На полі бою, особливо в умовах міських боїв, машини здатні показати значні результати. Вони мають низку особливостей в комплектуванні, що перетворюють Bradley на ефективну зброю проти бронетехніки та живої сили ворога. Зокрема техніка має встановлений лазерний далекомір і систему виявлення цілей, що дає змогу функціонувати на відстані 20 км. Зазвичай цього вистачає для повного ураження.

М7 Bradley BFIST оснащений системою позиціювання на основі супутникової навігації. Тобто може максимально точно визначити координати, щоб передати їх операторам. До речі, машина розрахована на чотирьох осіб. Екіпаж складається з командира, який встановлює ціль, навідника, якій змінює розташування вежі та знаходить об’єкт в полі зору, та операторів, які відправляють повідомлення про відкриття вогню.

Зауважимо, що Україна продовжує формувати нові бронетанкові підрозділи, та згодом використовуватиме важке озброєння, що обіцяли надати Великобританія, Німеччина, США, Польща тощо. Деякі танки транспортують на територію нашої держави вже в березні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує захистити Україну від російських ракет. Також ми повідомляли, скільки коштують турецькі безпілотники Bayraktar.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.