Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна ЗРК Patriot – скільки коштує захистити Україну від російських ракет

Кілька держав світу анонсували передачу Україні зенітних ракетних комплексів Patriot

Фото: Міноборони, скрін (US Military News). Колаж: Pro Гроші

Яка ціна ЗРК Patriot

Фото: Міноборони, скрін (US Military News). Колаж: Pro Гроші

Якби Україна мала на озброєнні кілька ЗРК Patriot, то змогла б протистояти ракетним атакам окупантів, збиваючи тактичні балістичні снаряди, крилаті ракети й військову авіацію.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує одна пускова установка та які переваги має.

Наприкінці грудня видання AP News повідомило, що Америка та Німеччина в рамках чергового пакету військової допомоги відправлять в Україну батареї зенітних ракет Patriot. Ближче до кінця минулого місяця прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про намір приєднатися і також надати одну систему. Щоправда, не уточнюється версія ЗРК та його комплектність.

За інформацією видання CNBC, один зенітно-ракетний комплекс Patriot у повному складі коштує приблизно мільярд доларів. Йдеться про наступну комплектацію:

  • багатофункціональна станція радіолокації з фазованими антенними ґратами AN/MPQ-53;
  • пункт керування вогнем AN/MSQ-104;
  • пускові установки М901;
  • зенітні керовані ракети МІМ104;
  • джерела енергопостачання AN/MSQ-26;
  • засоби зв'язку, технологічне обладнання;
  • засоби радіотехнічного та інженерного маскування.

ЗРК Patriot на озброєнні  Німеччини
ЗРК Patriot на озброєнні Німеччини
Фото: Міноборони ФРН

Також не варто забувати про ракети, які використовуються для збиття цілей. Система послуговується односхідчастими керованими снарядами ЗУР MIM-104A. Вартість пуску однієї ракети – близько 3 мільйонів доларів. Тож якщо говорити про постачання 9 батарей, кожна з яких має 4 пускові установки та загальну кількість ракет 36 одиниць, то ціна наблизиться до 9 мільярдів доларів.

Нагадаємо, що один безпілотний літальний апарат Bayraktar у повному комплекті обходиться від 30 до 70 мільйонів, а реактивні системи залпового вогню HIMARS коштують 4 мільйони плюс 150 тисяч доларів на кожну ракету.

Чим вражають "Патріоти"

Якщо Україна отримає ці системи, то зможе ефективно протистояти ракетним атакам окупантів і нальотам ворожої авіації. "Патріоти" розроблені для захисту від тактичних балістичних ракет, для прикриття військово-морських та військово-повітряних баз, промислових об’єктів від нападу з повітря.

Комплекс працює за допомогою спеціального супутника на орбіті, який сповіщає про наближення ракет. На основі отриманих координат і траєкторії польоту система випускає ракети для перехоплення снарядів, при цьому одночасно можна виявляти понад 100 повітряних цілей та на вісім з них націлювати по три ЗУР. Дальність роботи – до 60 км.

Зауважимо, що для оптимального керування необхідного проходити навчання, проте невідомо, яка його мінімальна тривалість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка ціна HIMARS та скільки їх в Україні. Також ми повідомляли, чим можна вигідно замінити танки від США.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.