Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна ракет Storm Shadow: скільки коштує зброя для знищення ворожих цілей

Велика Британія розглядає можливість передачі Україні нових ракет

Фото: НБУ, скрін. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштують ракети Storm Shadow

Фото: НБУ, скрін. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно президент Володимир Зеленський відвідав з офіційним візитом Велику Британію та зустрівся з прем'єром Ріші Сунаком. Невдовзі Україна отримає новий пакет військової допомоги, у складі якої можуть бути ракети Storm Shadow.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка вартість однієї ракети та на що здатна зброя.

Нещодавно газета The Times, посилаючись на джерела у Збройних Силах України, повідомила про можливе застосування нашими військовими британських далекобійних ракет для ураження цілей у Криму та Чорному морі. Наразі немає офіційної інформації, чи справді на озброєнні ЗСУ опиняться Storm Shadow і коли це вдасться реалізувати, втім в уряді Великої Британії серйозно думають над відправкою ракет.

Їх не можна назвати дешевими. Військовий аналітик і майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман зауважив, що вартість однієї становить близько півтора мільйона доларів. Іноземні джерела наводять показник 1,27 млн доларів станом на 2011 рік, тож з урахуванням інфляції інформація цілком реалістична.

Зрозуміло, що Україні потрібна не одна така ракета, але до пакету воєнної допомоги входитиме інша зброя, теж дороговартісна, тож якщо британський уряд узгодить відправку, кількість Storm Shadow не буде вражаючою. Зауважимо, що ці крилаті ракети хоч і летять з невеликою швидкістю та на досить низькій висоті, проте діють на відстані від 250 до 1000 кілометрів.

Як зазначив військовий експерт Олег Жданов, один снаряд здатен "вивернути навиворіт" злітну смугу військового аеродрому: "450 кілограм вибухової речовини знаходяться у головній частині ракети". До всього, її можна випустити з тих літаків, які наразі є на озброєні ЗСУ. Після того, як пілот відчепить ракету в повітрі, вона, попередньо запрограмована, полетить на ціль.

Важливо, що військові зможуть відстежувати правильність маршруту в режимі реального часу, тоді як ворог ні, бо Storm Shadow укомплектовані засобами захисту від радіолокаційних станцій.

Скільки коштує інша зброя, здатна перемогти окупантів

Невдовзі Україні може отримати від партнерів ЗРК Patriot, щоб збивати тактичні балістичні снаряди, крилаті ракети й військову авіацію росіян. Вартість пуску одного снаряда з установки – близько 3 мільйонів доларів. Повна комплектація системи коштує приблизно 1 мільярд.

Також українські військові зможуть керувати танками M1A2 Abrams, які в пакеті воєнної допомоги нададуть Сполучені Штати Америки. Відомо, що одиниця важкого озброєння коштує майже 13 мільйонів доларів, а всього США відправить в Україну 31 танк на 400 мільйонів доларів.

Американські реактивні системи залпового вогню HIMARS Україна використовує вже давно. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зауважував, що одна установка коштує близько 4 мільйонів доларів. На озброєні ЗСУ знаходилося понад 20 одиниць.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштують турецькі безпілотники Bayraktar. Також ми повідомляли, що разом із західними танками на фронті з'явиться українська артилерія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.