Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повітряні вартові України: скільки коштують турецькі безпілотники Bayraktar

Деякі літальні апарати Україні дісталися безоплатно завдяки допомозі партнерів

Фото: Міноборони, Defence-ua. Колаж: Pro Гроші

Яка ціна одного Bayraktar

Фото: Міноборони, Defence-ua. Колаж: Pro Гроші

В Україні довгий час на слуху були безпілотні літальні апарати (БпЛА) від турецької компанії "Байкар Макіна", які зарекомендували себе як чудові помічники Збройних сил на фронті. Завдяки допомозі розробників, українців, які донатили Сергію Притулі, та міжнародній підтримці, ми отримали ударні розвідувальні безпілотники моделі TB2 та можемо користуватися комплектом для перемоги над російським ворогом.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка ціна одного літального апарату та скільки коштує повна комплекція разом зі станцією управління та витратами на навчання персоналу.

Загалом важко розрахувати вартість, оскільки зазвичай БпЛА не поставляється в єдиному екземплярі, тобто без озброєння та додаткових елементів управління. Якщо говорити про повний комплект, куди входять шість літальних апаратів, два мобільні наземні пункти управління, навчання операторів та інженерів плюс снаряди, то ціна починається від 30 мільйонів доларів. Вона може сягати й 70 мільйонів, якщо враховувати кількість озброєння та запасні деталі, які можуть потребувати заміни.

БпЛА турецької компанії "Байкар Макіна"
БпЛА турецької компанії "Байкар Макіна"
Фото: Міноборони

Втім за один Bayraktar TB2 можна заплатити окремо, що обійдеться максимум у 5 мільйонів доларів. Оскільки Збройні сили мають в наявності інші комплектуючі, не потрібно щоразу закуповувати повні набори, а лише доставляти літальні апарати, які використовуються на фронті. Нагадаємо, що завдяки збору донатів, який влаштував Сергій Притула, вдалося накопичити приблизно 17 мільйонів доларів, чого вистачало на 4 БпЛА.

Варто уточнити, що сума в 5 млн дол. – це вартість одиничних постачань, тобто, якщо купувати безпілотники за контрактом та гуртом, ціна може бути значно меншою. Що стосується коштів, потрібних на здійснення навчальних програм, то все залежить від складності та функцій, які виконуватимуть люди. Так, підготовка пілота триває до 5 років і коштує приблизно 5,6 мільйона доларів. А оператор може вивчити механіку управління Bayraktar всього за 4 місяці.

Чим вражають турецькі безпілотники

Ударний БпЛА з середньою висотою підйому та великою тривалістю польоту використовується не тільки для розвідки, але й для знищення ворожої сили. Апарат здатен нести навантаження, яке включає керовані бомби та протитанкові ракети. У повітрі затримується до однієї доби, підіймається максимум на 8,2 км, атакує цілі на відстані до 8 км. Що стосується розвідувальних специфікацій, то установка веде спостереження на 25 кілометрів вперед.

Нагадаємо, що Україна користується також системами залпового вогню HIMARS, які надають армії Сполучені Штати Америки. Що цікаво, ціна однієї установки – близько 4 мільйонів доларів, плюс мільйон потрібен для повної комплектації снарядами. Тобто можна прирівняти одну систему з шістьма ракетами до безпілотника без станції управління та озброєння.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка ціна HIMARS та скільки їх в Україні. Також ми повідомляли, чим можна вигідно замінити танки від США.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.